IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Март започна с повишения на азиатските индекси

Регионалните борси обаче продължават да изостават в представянето си през тази година в сравнение с тези в САЩ и Западна Европа

11:48 | 01.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Март започна с повишения на азиатските индекси

Първата мартенска сесия донесе силни повишения на водещите борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион, които продължиха да се покачват за трети пореден ден. Поскъпването на металите подкрепи акциите от минния сектор, а поевтиняването на йената в същото време увеличи интереса към акциите на японските износители.

Японският индекс Nikkei 225 нарасна с 1,2% до 10 754 пункта. Икономическите данни от днес показаха, че безработицата в Япония остава непроменена на равнище от 4,9% за втори месец през януари, докато доходите на домакинствата са нараснали с 0,2% на годишна база.

В същото време разходите за потребление на домакинствата отчетоха спад на годишна база от 1%, който се оказа по-слаб от пазарните очаквания.

На борсата в Сидни S&P/ASX 200 се понижи с 0,1% за втори пореден ден, падайки до 4 826,40 пункта. Австралийската централна банка остави без промяна основния си лихвен процент при 4,75% за четвърти пореден месец. Поскъпването на австралийски долар и по-бавните темпове на ръст на заплатите в страната са намалили инфлационния натиск, коментира ръководството на централната банка.

Добри бяха данните за индекса на бизнес активността в производствения сектор на страната, който се увеличи до 51,1 пункта през февруари от 46,7 пункта за януари.

В Китай Shanghai Composite нарасна с 0,5% до 2 918,92 пункта въпреки данните за забавяне на ръста във фабричния сектор. Това показа индексът на бизнес активността в него, който се понижи до 52,2 пункта през февруари от 52,9 за януари, като стойността му е най-ниската за последните шест месеца.

Най-силно в днешната сесия се представи индийският индекс BSE Sensex 30, който добави 3,1 на сто до 18 381,8 пункта. Повод за това станаха прогнозите на правителството за намаляване на бюджетния дефицит на страната за следващата фискална година до 4,6%. Правителството очаква икономическият ръст да се ускори до 9% от очакваните за текущата фискална година 8,6 на сто.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши с 1% до 138,88 пункта. Показателят добави 0,8% към стойността си през февруари въпреки нестабилността на финансовите пазари, която бе породена от поскъпването на петрола, протестите в арабския свят и вдигането на лихвите в Китай.

Всички десет индустриални групи, представени в MSCI Asia Pacific, се повишиха в днешната сесия. Финансовите пазари в Южна Корея бяха затворени заради честване на празник.

Борсите в Азия, Австралия и Нова Зеландия обаче продължават да изостават в представянето си през тази година в сравнение с тези в САЩ и Западна Европа. MSCI Asia Pacific остава без изменение от началото на 2011 в сравнение с повишение от 5,5 на сто за щатския индекс S&P 500 и 3,9% ръст за европейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още