IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Барак Обама притиска режима на Кадафи със санкции

САЩ блокира собствеността и транзакциите на Кадафи и евакуира служителите си от посолството в Триполи

09:13 | 26.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Барак Обама притиска режима на Кадафи със санкции

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че американското правителство налага едностранно санкции на Либия, защото продължаващото насилие и безредици представляват "извънредна заплаха" за националната сигурност на Америка и външната политика, предаде AP.

Междувременно посолството на САЩ в Либия преустанови дейността си поради съображения за сигурност. Служители на Държавния департамент в САЩ подчертаха, че дипломатическите отношения с Либия не са прекъснати и възможностите за дискусия остават отворени.

Всички американски служители на посолството са били евакуирани в петък и само либийските му служители остават на работа.

В отговор на продължаващото насилие в Либия Барак Обама подписа заповед, която блокира собствеността и транзакциите, свързани със страната.

По думите на Обама търговското ембарго и серията от финансови санкции са насочени към правителството на либийския лидер Муамар Кадафи, но защитават авоарите, принадлежащи на населението на Либия.

Санкциите ще засегнат Кадафи и няколко членове на семейството му.

"Правителството на Кадафи наруши международните норми и трябва да отговаря за това", подчерта американският президент.

"САЩ ще продължават да координират действията си с международната общност, със своите приятели и съюзници, както и с ООН", предава ИТАР-ТАСС.

"Ние твърдо ще поддържаме либийския народ в исканията му да бъде осигурено спазването на фундаменталните човешки права и избирането на правителство, което да отговаря на стремежите на народа", посочи още американският президент.

Мерките бяха обявени, след като стотици американци бяха евакуирани от Либия след дните на кръвопролития в страната.

Междувременно в петък Съветът за сигурност към Организацията на обединените нации (ООН) обсъди спешни мерки за прекратяване на насилието в Либия. Дипломати от 15-те страни членки на Съвета за сигурност ще работят през почивните дни, за да съгласуват пакет от мерки, които могат да бъдат наложени незабавно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още