IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С превес на песимизма започна борсовата седмица в Азия

Новите мерки за ограничаване на банковото кредитиране в Китай понижиха азиатските индекси

11:57 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
С превес на песимизма започна борсовата седмица в Азия

Борсовата седмица в азиатския и тихоокеанския регион започна с понижения на водещите индекси след поредните мерки на Китайската централна банка за ограничаване на банковото кредитиране в страната.

В края на миналата седмица Китайската централна банка вдигна за осми път през последните 12 месеца изискуемите от банките задължителни резерви, като при големите китайски банки делът им от депозитите стигна 19,5%.

Гражданските размирици в Близкия Изток и Северна Африка също допринесоха за предпазливостта на инвеститорите в Азия. Ожесточените антиправителствени протести в Либия, Бахрейн и Йемен засилиха тревогите за нарушаване на доставките на петрол от Близкия Изток и доведоха до ръст в цената на петрола.

Най-губещи в днешната сесия в Азия бяха производителите на суровини и азиатските компании с проекти в Близкия Изток.

Акциите на банките и строителните компании също поевтиняха на борсата в Хонконг след поредните стъпки на Китайската централна банка за затягане на паричната й политика. Малко по-рано през този месец централната банка увеличи лихвените си проценти за трети път от октомври насам.

Hang Seng загуби 0,5% до 23 485 пункта на борсата в Хонконг, докато широкият китайски индекс Shanghai Composite се повиши с 1,1% до 2 932,25 пункта, воден от петролните компании. Те спечелиха от скока в цената на петрола и от решението на правителството в Пекин да вдигне цените на горивата на вътрешните пазари с близо 5%.

Почти без промяна приключи сесията в Токио, където Nikkei 225 се повиши с 0,1% до 10 857,5 пункта. В Южна Корея Kospi отстъпи с 0,4% до 2 005,30 пункта, а австралийският индекс S&P/ASX 200 се понижи с 0,7% до 4 900 пункта. В Тайланд водещият индекс Thai се движи без изменение на ниво от 995,8 пункта въпреки данните за бързия растеж на икономиката през четвъртото тримесечие.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличава с 1,2% спрямо предходните три месеца, воден от износа и вътрешното потребление. В рамките на цялата 2010 година тайландската икономика нараства с рекордните от 1995 година 7,8 на сто. Централната банка на Тайланд увеличи през януари лихвените си проценти за четвърти път през последните седем месеца.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,1% до 139,70 пункта в днешната сесия, след като миналата седмица постигна най-силното си представяне от началото на декември. През тази година индексът, обединяващ около 1000 компании от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се е повишил с 1,6 на сто, като изостава от щатския S&P 500, добавил 6,8%, и от общоевропейския индекс Stoxx Europe 600, нараснал с 5,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още