IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай увеличи цената на горивата на вътрешния пазар

Цените на бензина и дизела се вдигат с близо 5 на сто, което отново връща страховете от инфлационен натиск

10:02 | 21.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Китай увеличи цената на горивата на вътрешния пазар

Властите в Китай взеха решение за ново увеличение на цените на горивата в страната. Този ход е втори за последните три месеца и има за цел да отговори на повишената цена на петрола на световните борси, пише ВВС.

Увеличението на цените повдига въпроси относно плановете на Китай да противодейства на инфлацията, която се превръща в основна заплаха за състоянието на икономиката.

В Китай цената на горивото се субсидира от държавата и поради тази причина промените не се извършват всекидневно. Продажната цена пък се фиксира и не се определя на пазарен принцип.

Новата цена на бензина и дизела ще е с 4,6 на сто по-висока, като цената на дребно на бензин с октаново число 90 се равнява на 1,018 щатски долара за литър в Пекин и 1,016 долара в Шанхай. За сравнение средната цена на литър бензин в САЩ е 84 цента.

Според анализатори скоро може да се стигне до ново увеличение на цените, за да може основните преработватели на петролни продукти в Китай да запазят маржовете на печалбата си, пише BusinessWeek.

Това обаче увеличава риска от ускоряване на инфлацията, която е основната заплаха за стабилността на икономиката на Китай. Именно заради нея властите увеличиха лихвения процент на няколко пъти през последните месеци, а изискванията за количеството на задължителните резерви на банките бяха затегнати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още