IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси с най-лоша седмица за последните девет месеца

Китайската централна банка за пореден път прибегна до промени на задължителните банкови резерви в страната

12:20 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските борси с най-лоша седмица за последните девет месеца

Изминалата седмица донесе на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион най-големите им загуби от май 2010 г., след като египетският президент Хосни Мубарак пренебрегна призивите да напусне своя пост, с което засили предпазливите настроения на световните финансови пазари.

Поредните мерки за увеличаване на лихвените проценти в Китай и за ограничаване на банковото кредитиране също се отразиха негативно на борсовите настроения в региона, пише Bloomberg.

От публикации в китайската преса стана ясно, че Китайската централна банка е променила задължителните резерви и за някои от малките и средни банки в страната след голямото увеличение на кредитирането в Китай през януари. В тях обаче не се уточнява дали размерът им е бил увеличен или намален.

По-рано през тази седмица централната банка на втората по големина икономика в света увеличи лихвените си нива за трети път от средата на октомври миналата година.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific Excluding Japan се понижи с 1% до 460,02 пункта и е на път да приключи тази седмица със загуба от 4,3 на сто. Това е най-лошото му седмично представяне от 21 май насам.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,7% до 4 880,90 пункта. Австралийската централна банка намекна в изявление днес, че не възнамерява да повишава през идните месеци лихвените проценти в страната, в резултат на което австралийския долар падна под паритет с щатския.

Междувременно централната банка на Южна Корея изненадващо остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 2,75% през февруари, въпреки че инфлацията в страната премина над тавана й от 4%. Пазарните очаквания бяха лихвата да се повиши до 3% заради високата инфлация и динамичния растеж на икономиката. Водещият борсов показател в Сеул Kospi се понижи с 1,6% до 1 977,19 пункта.

Тайванският индекс Taiex бе най-губещ в днешната сесия с понижение от 2,6% до 8 609,86 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се повиши с 0,5% до 22 828,90 пункта. На положителна територия завърши сесията за широкия китайски индекс Shanghai Composite с повишение от 0,3% до 2 827,33 пункта. Финансовите пазари в Япония бяха затворени днес заради честването на национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още