IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разпродажби на акции подкопаха богатството на индийския милиардер Анил Амбани

Еднодневен срив на акциите на шестте публични компании на милиардера изтри 2,6 млрд. долара от пазарната им капитализация

12:32 | 10.02.11 г.
Разпродажби на акции подкопаха богатството на индийския милиардер Анил Амбани

Индийският милиардер Анил Амбани заяви, че „порочна и незаконна“ търговия е причинила еднодневен срив на акциите на шестте му публични компании, който изтри 2,6 млрд. долара от пазарната им капитализация, съобщи Bloomberg.

Сривът, поведен от 19% спад на акциите на Reliance Infrastructure Ltd., свали индийския основен индекс Sensitive Index на седеммесечно дъно вчера. От групата заявиха в свое изявление, че „безскрупулни корпоративни конкуренти“ разпространяват слухове, които са довели до „паническите“ разпродажби.

Това е познат рефрен за инвеститорите. Преди три седмици Амбани разкритикува съобщения в медиите, базирани на неназовани източници, и слухове на пресконференция, на която заяви, че се е съгласил да не търгува с акции за срок от една година до декември след разследване от страна на борсовия регулатор. Оттогава общата стойност на публичните му компании е загубила 29% до 16,8 млрд. долара, сочат изчисления на Bloomberg.

„Всеки път, когато има развитие, ще има новини в медиите, което приветстваме“, коментира 51-годишният Амбани пред репортери в Мумбай на 16 януари. „Но по-голямата част от него се базира на слухове и източници и нищо не се опира на факти.”

Индийският капиталов пазар е най-слабо представящият се в света след египетския тази година заради комбинация от корупционни скандали, растяща инфлация и най-агресивните повишения на лихвите в Азия, които намалиха апетита на инвеститорите. Акциите на телекомуникационната и инфраструктурната компании на Амбани бележат най-голям спад сред включените в основния индекс тази година.

Днес акциите на дружествата на Амбани поскъпват, като Reliance Infrastructure и Reliance Communications са сред най-добре представящите се компании от индекса Sensitive Index.

Вчерашните разпродажби бяха отчасти породени от репортаж по NDTV Television, според който индийския финансов регулатор събира информация за компаниите на Амбани. От Institute of Chartered Accountants of India по-късно заявиха, че групата е писала на одиторите на Reliance ADA Group. От Reliance Infrastructure посочиха, че одиторите й не са получавали никакви запитвания от института.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още