IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Toyota с 48% спад през последното тримесечие

Въпреки проблемите с изтеглянето на автомобили от пазара, японският гигант повиши прогнозите си за годината

14:36 | 08.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Toyota с 48% спад през последното тримесечие

Производител на автомобили номер 1 в света – японският гигант Toyota, обяви спад на печалбата си от 47,6 на сто на годишна база през последното тримесечие на 2010 година. Това се дължи основно на спада в продажбите и силната зависимост от външните пазари, пише Ройтерс.

Оперативната печалба на Toyota за периода октомври-декември 2010 година е 99,07 млрд. йени, което е доста под реализираните година по-рано 189,1 млрд. йени. Нетната печалба пък се свива от 93,63 млрд. йени до 38,9 млрд. йени.

За фискалната година, която за компанията приключва на 31 март, Toyota очаква печалба от 550 млрд. йени, което е доста над предходните очаквания за 380 млрд. йени. Анализаторите предвиждат оперативната печалба на компанията да достигне 489 млрд. йени.

Повишената прогноза идва въпреки поредната необходимост от изтегляне на автомобили от пазара заради технически дефекти.

Очакванията са продажбите в глобален мащаб да възлязат на 7,48 млн., което е ръст спрямо предходната година, когато са били 7,41 млн. За пазара на САЩ не се очаква промяна, като е заложена продажбата на 2,09 млн. автомобила. Известно раздвижване има на вътрешния пазар, като се очаква в Япония да бъдат продадени 2,02 млн. коли.

През последните три месеца акциите на Toyota поскъпват с 18 на сто, а днес не регистрираха изменение по време на търговията в Токио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още