IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия предупреди, че инфлацията е сериозна заплаха за растежа на страната

Овладяването на инфлацията в страната е спешен проблем, е посочил премиерът Манмохан Сингх

13:02 | 04.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Индия предупреди, че инфлацията е сериозна заплаха за растежа на страната

Индийският премиер Манмохан Сингх предупреди, че бързият икономически растеж на страната е под „сериозна заплаха“ от инфлационен натиск, предаде ВВС.

Овладяването на инфлацията в страната е спешен проблем, е посочил премиерът. Изказването му увеличава вероятността от осмо увеличение на основната лихва в Индия за последната една година.

Развиващите се пазари като Индия, където ръстът на БВП достига 8,5%, помагат за възстановяването на глобалната икономика. По думите на Сингх обаче темпото на инфлация в страната от 8,4% (17% при храните) пречи на създаването на устойчива икономика.

Според анализатори растящите цени на храните и горивата ще накарат Индийската централна банка да увеличи основния лихвен процент още преди следващата си среща, насрочена за 17 март.

Фондовият пазар в Индия се движи в отрицателна посока заради опасенията, че високата инфлация ще изплаши чуждестранните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още