IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета позитивна сесия за акциите в Азия

На борсата в Сеул Kospi нарасна с 1,1% след данните за рекордния за последните осем години растеж на БВП на страната

12:11 | 26.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Трета позитивна сесия за акциите в Азия

Данните за силния растеж на икономиката на Южна Корея през миналата година помогнаха на индексите в азиатския и тихоокеанския регион да се повишат за трета поредна сесия.

Известен натиск имаше при акциите на добивните и енергийните компании обаче заради спада в цените на металите и петрола след слаби данни за американската и британската икономики от последните дни.

Най-губещи обаче станаха акциите от фармацевтичния сектор заради неуспешните тестове на лекарство на японската фармацевтична компания Eisai. Акциите й се понижиха с 5% на борсата в Токио.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни плюс тези в Австралия и Нова Зеландия се повиши с 0,4% до 138,57 пункта.

През миналата седмица азиатският борсов показател отбеляза първия си спад на седмична база за последния месец и половина след силните данни за растежа на китайската икономика, които засилиха очакванията за по-високи лихвени проценти в страната.

Японският борсов индекс Nikkei 225 се понижи за първи път от началото на тази седмица и загуби 0,6% до 10 401,9 пункта, най-вече заради пониженията при японските износители, причинени от поскъпването на йената.

В Южна Корея обаче Kospi нарасна с 1,1% до 2 110,46 пункта след данните за рекордния растеж на БВП на страната за последните осем години, отбелязан през 2010 г.

В Китай широкият индекс Shanghai Composite се повиши с 1,1% до 2 709 пункта, издигайки се над дъното за последните четири месеца, до което се понижи във вчерашната сесия. Индустриалните компании бяха сред най-силно представящите се и на борсата в Хонконг, където Hang Seng се повиши с 0,2% до 23 843,20 пункта.

Финансовите пазари в Австралия бяха затворени днес заради честването на национален празник. През следващата седмица от 2 до 8 февруари затворени на свой ред ще са фондовите борси в Китай заради новогодишните празненства в страната.

След вчерашното решение на Индийската централна банка да вдигне лихвените проценти в страната на борсата в Мумбай BSE Sensex 30 загуби 1% до 18 969,40 пункта.

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific се е повишил с 0,3% от началото на тази година и изостава в своето представяне от щатския S&P 500 и европейския Stoxx Europe 600, които са добавили 2,7% и 1,6% към стойността си съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още