IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия поеха в различни посоки в началото на седмицата

Банките поведоха надолу индексите в Шанхай и Хонконг

11:47 | 24.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион поеха в различни посоки в началото на борсовата седмица. Акциите на японските износители се повишиха на фона на поевтиняването на йената срещу еврото, докато финансовите акции понижиха индексите в Китай.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се повиши леко с 0,2% до 136,80 пункта, след като през миналата седмица изгуби 1,7% от стойността си. Тогава данните за по-бързия от очакваното растеж на китайската икономика в края на 2010 засилиха значително очакванията за по-строга парична политика в страната.

Цените на металите, начело с цинка, се повишиха, която подкрепи акциите от минния сектор в днешната сесия.

Акциите на Toyota поскъпнаха с 1,3% до 3 415 йени на борсата в Токио след новината, че за трета поред година остава най-големия производител на автомобили в света. Продажбите на Toyota са нараснали с 8 на сто през 2010 година до 8,42 млн. автомобила въпреки спада на приходите от САЩ. На второ място се нарежда General Motors с ръст в продажбите от 12% на годишна база до 8,39 млн. единици.

Книжата на ICBC поевтиняха с 0,3% на борсата в Хонконг след съобщението, че може да стане първата китайска държавна банка, която да отвори клонове в САЩ. ICBC е сключила споразумение с Bank of East Asia да купи 13-те й клона в Щатите, но за да се финализира сделката е необходимо разрешението на финансовите регулатори в САЩ.

Водещият борсов индекс в Хонконг Hang Seng отстъпва с 0,3% до 23 802 пункта, докато в Китай широкият индекс Shanghai Composite загуби 0,7% до 2 695,72 пункта. Повод за това дадоха и спекулации, че банковото кредитиране в страната ще бъде стриктно контролирано от финансовите регулатори тази година заради силния ръст на кредитирането и инфлацията. Това доведе до спад при акциите от банковия сектор.

На положителна територия обаче завърши сесията в Япония, където Nikkei 225 нарасна с 0,7% до 10 345 пункта, както и в Австралия, където S&P/ASX 200 нарасна с 0,6% до 4 786 пункта, въпреки че тежките наводнения продължиха да заливат югоизточната част на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още