IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония отчете признаци за съживяване на икономиката си

Силният растеж в Китай и възстановяването в САЩ подкрепят японския износ

12:17 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Япония отчете признаци за съживяване на икономиката си

Японското правителство повиши оценката си за състоянието на икономиката за пръв път от седем месеца насам, посочвайки, че местното стопанство показва знаци на подобрение, тъй като силният растеж в Китай и възстановяването в САЩ подкрепят японския износ.

„Износът се понижава умерено, а промишленото производство показва признаци за край на спада“, се казва в месечния икономически доклад на правителствената служба, съобщава Wall Street Journal.

Повишена е и прогнозата за нивото на цените, като се посочва, че цените на едро растат леко, докато тези на дребно продължават да спадат, но с намаляващо темпо.

Увеличените корпоративни печалби, както и подобреният бизнес климат също са цитирани като положителни сигнали за икономиката.

Представител на правителствената служба е казал, че японският бизнес е бил подпомогнат от държавните субсидии в Китай за покупка на електронно оборудване и автомобили, но е предупредил за възможна корекция след прекратяването им.

Цялостната икономическа оценка на правителството обаче остава предпазлива, като воденото от износа възстановяване остава уязвимо на спадове в ключови експортни пазари като Китай например, където инфлационният натиск може да доведе до затягане на паричната политика.

Докладът предупреждава и за съществуващите проблеми в местната икономика, отбелязвайки дефлацията и рискът от увеличаване на безработицата.

Безработицата в Япония бе 5,1% през ноември – без промяна спрямо предния месец, но във възрастовата група 15-24 тя е на ниво от 9,9%, а в диапазона 25-34 години е 6,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още