IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните компании повишиха азиатските индекси

Минимални изменения отбелязаха индексите в Китай и Хонконг след силните понижения вчера

11:46 | 18.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Технологичните компании повишиха азиатските индекси

Фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион се отърсиха от вчерашните силно негативни настроения и водещите индекси се повишиха в днешната сесия, водени от технологичните компании. 

Повод за това станаха очаквания за повишение на цените на компютърните чипове, пише Bloomberg. Акциите на японския производител на чипове Epilda се повишиха с 1,1% на борсата в Токио, повеждайки технологичните компании нагоре след публикация в японския финансов ежедневник Nikkei, че Epilda ще вдигне цените на своите DRAM чипове с 10% още през този месец.

В същото време акциите на японските производители на стомана се понижиха заради очакванията, че техните финансови резултати за изминалото тримесечие ще бъдат разочароващи.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява компании от десет азиатски борси, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,5% до 139,13 пункта. За това помогнаха и съобщения, че финансовите министри в Европа са близо до споразумение за увеличаването на спасителния фонд за затруднените страни членки.

Това съобщи вчера председателят на еврозоната Жан-Клод Юнкер след заседанието на финансовите министри от еврозоната. Немският канцлер Ангела Меркел на свой ред заяви, че е готова да вземе необходимите мерки, за да се овладее дълговата криза в Европа.

На борсата в Япония Nikkei 225 се повиши с 0,2% до 10 519 пункта. Икономическите данни за страната от днес показаха, че индустриалното производство се е разраснало с 1% на месечна база през ноември, което е първият му ръст за последните шест месеца.

В Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,8% до 4 801,80 пункта, докато водещият индекс в Хонконг Hang Seng завърши сесията почти без изменение на ниво от 24 154 пункта. С минимално изменение от 0,1% до 2 708,98 пункта приключи сесията и за широкия китайски борсов показател Shanghai Composite.

Данни на китайското правителство показаха днес, че преките чуждестранни инвестиции в Китай са се увеличили със 17,4% през 2010 година до рекордните 105,7 млрд. долара. Малко преди това проучване на Financial Times разкри, че големите китайски държавни банки са отпуснали повече заеми на страни от развиващия се свят през последните две години в сравнение със Световната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още