IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалната ситуация в Япония може да повиши разходите за финансиране на страната

Очаква се за втора поредна година емисиите на облигации да надвишат постъпленията от данъци

13:57 | 15.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фискалната ситуация в Япония може да повиши разходите за финансиране на страната

Разходите на Япония за финансиране може да се повишат, ако фискалната ситуация в страната остане нестабилна, след като продажбите на облигации надхвърлят данъчните приходи, е заявил новият министър на икономическата и бюджетна политика Каору Йосано.

„Ако тази ситуацията продължи, дългосрочните лихви неминуемо ще се повишат и ще засегнат кредитоспособността на страната в международен план”, е казал той на пресконференция в Токио, съобщава Bloomberg.

Йосано, бивш министър на финансите, ще играе важна роля в набирането на подкрепа сред политческите партии за повишаване на данъците, смята аналиаторът Кеничи Кавасаки, икономист в Nomura Securities.

Правителството е притиснато да повиши приходите си, тъй като обеща да ограничи емитирането на облигации, за да обуздае най-големия дълг в индустриалния свят.

Японският дълг е на път да надвиши двукратно размера на икономиката през тази година и да достигне 210% от БВП на страната през 2012 – най-високото ниво сред държавите членки на ОИСР.

Японското финансово министерство очаква за втора поредна фискална година (завършваща в края на март) емисиите на облигации да надвишат постъпленията от данъци.

Правителството на премиера Наото Кан също така се надява да даде тласък на икономиката, която може да отбележи спад през настоящото тримесечие, на фона на изтичащите стимули и силната йена, която заплашва износителите, след като поскъпна с 14% спрямо долара през 2010.

Японската централна банка понижи лихвите до почти нулеви равнища и вля ликвидност в системата чрез изкупувания на активи (като корпоративни облигации например) в опит да спре дефлацията.

„Важно е да се преследва политика, която да заздрави икономиката, а не просто да зависи от правителствените разходи или да разчита на монетарните стимули на централната банка”, е казал Йосано.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още