IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси не намериха обща посока

Акциите на застрахователните компании поевтиняха на борсата в Сидни заради очаквания, че ще понесат сериозни загуби заради тежките наводнения в страната

12:26 | 11.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси не намериха обща посока

Водещите борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион не намериха обща посока в днешната сесия и приключиха търговията с разнопосочни движения.

С повишения се движиха акциите на енергийните компании, след като цената на петрола скочи с 1,4% по време на вчерашната сесия на Нюйоркската петролна борса.

Застраховките за защита от фалит на Португалия и Ирландия обаче поскъпнаха до нови рекордно високи нива, което внесе неспокойствие на финансовите пазари.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, остава почти без изменение на ниво от 137,27 пункта, заличавайки загубите си от по-ранните часове на търговията.

В началото на тази година борсовият показател се повиши до най-високите си нива за последните две години и половина.

В Хонконг Hang Seng напредна с 1% до 23 760,30 пункта, докато в Китай Shanghai Composite се повиши с 0,4% до 2804,05 пункта. Днес стана ясно, че правителството в Пекин е одобрило предложението да се въведе специален данък върху недвижимата собственост в Шанхай, който вероятно ще влезе в сила през първото тримесечие.

Това разкриха публикации в китайската преса, цитирани от Bloomberg. Цените на жилищата в големите китайски градове се повишиха значително през 2010 г., подхранвайки опасенията за надуване на балон в сектора на недвижимите имоти.

Икономическите данни за Китай от днес показаха, че към края на 2010 г. валутните резерви на страната са се увеличили до рекордните 2,85 трлн. долара, докато банковото кредитиране е надминало целевото ниво за цялата година на правителството.

В Япония Nikkei 255 се понижи с 0,3% до 10 510,70 пункта. Акциите на японските износители поевтиняха, след като курсът на йената срещу долара и еврото се засили, оскъпявайки износа на местните компании.

На борсата в Тайван Taiex се повиши с 1,3% до 8931,36 пункта, докато в Южна Корея Kospi добави 0,4% до 2 088,3 пункта. В Тайланд SET се понижи с 0,8% до 1 010 пункта в очакване на лихвеното решение на Тайландската централна банка.

Според мнозинството икономисти, интервюирани от Bloomberg, централната банка вероятно ще вдигне своя основен лихвен процент днес, като увеличението ще е първо за последните седем месеца. Скокът в цените на петрола и повишението на заплатите засили инфлацията в страната през последните месеци.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 остана почти без промяна на ниво от 4 710,70 пункта. Акциите на застрахователните компании поевтиняха на борсата в Сидни заради спекулации, че ще понесат сериозни загуби заради тежките щети от най-големите наводнения в Австралия за последните 50 години.

Според местните власти в австралийския щат Куинсланд, който бе тежко засегнат от бедствието, общият размер на щетите от наводненията може да надскочи 5 млрд. австралийски долара.

MSCI Asia Pacific се повиши с 14% през миналата година, изпреварвайки леко по ръст щатския индекс S&P 500, който добави близо 13%, и европейския Stoxx Europe 600, който нарасна с 8,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още