IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сингапур с рекорден ръст на икономиката в края на 2010

Сингапурската икономика е на път да стане втората най-бързо растяща в света през 2010 след тази на Катар

09:58 | 03.01.11 г. 3
Автор - снимка
Създател
Сингапур с рекорден ръст на икономиката в края на 2010

Икономиката на Сингапур поднови бързите си темпове на растеж през последното тримесечие на 2010 в голяма степен заради разрастването на производствения сектор, пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на островния град държава освен това отбелязва най-силното увеличение на приравнена към годишна основа база от обявяването на независимостта на Сингапур през 1965 г.

БВП нараства с 6,9% на приравнена към годишна основа база през трите месеца до 31 декември. През третото тримесечие той се сви с 18,9% на приравнена към годишна основа база.

Очакванията на икономисти бяха за увеличение на сингапурската икономика с 9,4 на сто.

Цените на акциите в Сингапур се повишиха след данните за БВП, като водещият борсов индекс Straits Times нараства с 1,3% до 3 231 пункта. През миналата година Straits Times скочи с повече от 11%.

Очакванията за повишение на лихвените проценти в Сингапур вдигнаха курса на сингапурския долар срещу щатския с 9% през 2010 г., което е най-силният скок от 1994 г.

В днешната валутна сесия един щатски долар се търгува срещу 1,2858 сингапурски долара.

Централната банка на Сингапур съобщи през октомври, че ще разшири диапазона, при който се търгува местната валута, и ще търси начин за бавно и постепенно увеличение на курса.

Паричната институция използва по-активно обменния курс, отколкото лихвените си проценти, като средство за управление на инфлацията. Според прогнозите на банката инфлацията ще възлезе на средно 2-3% през тази година.

Икономиката на Сингапур е нараснала с 14,7% през миналата година, по оценки на правителството, обявени в края на 2010 г., което прави градът държава с население от 5 млн. души втората най-бързо растяща икономика в света през 2010 г. след Катар, по данни на Международния валутен фонд.

В сравнение с третото тримесечие на 2010 БВП на Сингапур се е увеличил с 12,5% през последното тримесечие.

Правителството очаква икономическият ръст да се забави до 6% през 2011.

Фабричното производство, което е източник на една трета от БВП, нараства с 28,2% на годишна база през четвъртото тримесечие. Секторът на услугите отчита ръст от 8,8 на сто, докато строителният сектор се свива с 1,2 на сто.

Днешните данни за БВП на Сингапур са предварителни, като окончателните оценки за икономическия растеж през четвъртото тримесечие се очакват през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
gery_paneva
преди 13 години
Здравейте, Makaveli!Прощавайте за допуснатата грешка, коригирахме я, благодаря Ви, че ни сигнализирахте :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Makaveli
преди 13 години
"Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 6,9% на приравнена към годишна основа база през трите месеца до 31 декември.Очакванията на икономисти бяха за увеличение на сингапурската икономика с 9,4 на сто. По-бързият от очакваното растеж..."Това е пълна каша! Някой да го оправи и то бързо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Д_Д_Д
преди 13 години
Инвестор,Грешка в думите или в цифрите или липсват думи ? Не се разбира."Брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 6,9% на приравнена към годишна основа база през трите месеца до 31 декември. През третото тримесечие той се сви с ревизираните 18,9% на приравнена към годишна основа база."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още