IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордна година за публичните предлагания от китайски компании

Голямото количество обаче повдига въпроса за качеството на емисиите

16:11 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна година за публичните предлагания от китайски компании

През първите 11 месеца на годината китайските компании са набрали капитал на стойност 117 млрд. долара в 442 сделки по цял свят – със 170% повече от миналата година, показват данни на Ernst & Young.

На китайските компании се пада 46% от набрания капитал през годината в световен мащаб, пише MarketWatch.

Дали обаче ръстът на новите листвания не означава по-голямо количество за сметка на качеството на емисиите? Основният индекс на Шанхайската борса загуби 13% през годината.

Когато от една страна има толкова много компании, търсещи финансиране, а от друга – конкуренция между борсите по света да ги листват, неминуемо до пазарите ще достигнат и некачествени емисии.

Някои неотдавнашни понижения в борсовите дебюти на компании, емитирали капитал пък съвпаднаха с разследвания на американските надзорни органи във връзка с емисии без публични предлагания (IPOs).

Без IPO процесът е по-малко прозрачен, като качествените счетоводни отчети са задължителни, което е една от областите върху които се фокусира щатската комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC).

Отскоро Хонконгската борса премахна изискването да се ползва местен одитор и сега китайските компании могат да използват одитори от вътрешността на страната, което може да занижи счетоводните стандарти.

Освен това в Хонконг пазарният оператор е изправен пред конфликт на интереси. От една страна е ролята му на регулатор на листваните компании, а от друга – стремежът към печалба (чрез нови листвания), тъй като той също е публична компания.

Досега най-добрите китайски компании неизменно се листваха на Хонконгската борса, често с двойно листване и на Нюйоркската. Сега обаче Шанхайската борса може да обслужва големите листвания, а двойните листвания се правят по-често с Хонконг. През тази година Китай разви много и борсата в Шънджън.

Информациите сочат, че спадът в цената при борсовите дебюти на китайските компании не е изолиран до отделна страна или борса. Според Merrill Lynch през октомври и ноември над 40% от публичните предлагания в Хонконг не са се представили добре при старта на търговията. Данни на Renaissance Capital показват, че при 19 от 40-те публични предлагания в САЩ акциите се търгуват под емисионните им стойности.

Макар че това би могло да означава промяна на пазарните условия, някои анализатори вече си задават по-фундаменталния въпрос: Останаха ли достатъчно добри китайски компании, които да емитират капитал? Наскоро в свой доклад Merrill Lynch изрази безпокойство, че повечето големи фирми от Китай са вече листвани.

В крайна сметка колебливото представяне на новорегистрираните на борсата компании през 2010 и повишаващите се лихви вещаят трудна година за китайските IPO-та.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още