IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси нагоре въпреки вдигането на лихвата в Китай

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се покачи до най-високото си ниво от юли 2008, въпреки че китайският Shanghai Composite потъна с 1,9%

12:02 | 27.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси нагоре въпреки вдигането на лихвата в Китай

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион подновиха възходящите си движения, а цената на медта скочи до нови рекордни нива, след като инвеститорите продължиха да залагат, че растежът на световната икономика ще се ускори през следващата година.

Решението на Китайската централна банка да увеличи лихвените проценти в страната през този уикенд обаче предизвика разпродажби на борсата в Шанхай, като водещият индекс Shanghai Composite потъна с 1,9% до 2 781,40 пункта. Борсата в Хонконг бе затворена заради национален празник.

Въпреки това регионалният MSCI Asia Pacific се движи с повишение с 0,3% до 135,57 пункта в днешната сесия, което е най-високото му ниво от юли 2008 г. Цената на медта скочи с 0,9% до рекордните 4,2985 долара за паунд на металната борса в Ню Йорк заради данни за намаляването на запасите от метала в Китай, пише Bloomberg.

Китайската централна банка вдигна лихвените проценти по едногодишните депозити и кредити с 0,25 процентни пункта на 25 декември, като от JPMorgan и Morgan Stanley очакват допълнителни мерки за затягане на паричната политика в страната началото на следващата година.

Shanghai Composite стана най-лошо представилия се индекс в азиатския регион през тази година със спад от 15%.

На борсата в Япония обаче Nikkei 225 се повиши с 0,8% до 10 356 пункта, воден от доброто представяне на акциите от технологичния сектор. В Южна Корея Kospi загуби 0,4% до 2 022,19 пункта, след като правителството поднови военноморските обучения, но този път по-далеч от спорната граница със Северна Корея.

На положителна територия остават индексите в Шри Ланка и Сингапур, които се повишават с по 0,5 на сто. Най-силно обаче нарасна водещият борсов показател във Филипините PSEi, който добави 1,3% до 4 166,04 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още