IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения на борсите в Азия, начело с Шанхай и Хонконг

Неочакваното свиване на икономиката на Нова Зеландия през третото тримесечие натежа на индексите в региона

11:57 | 23.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Понижения на борсите в Азия, начело с Шанхай и Хонконг

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион отстъпиха от най-високите си нива за последните близо две години и половина, след като китайското правителство взе поредните мерки за ограничаване на ръста в цените на недвижимите имоти в страната.

Това доведе до разпродажби при компаниите от строителния сектор на борсите в Шанхай и Хонконг, които заличиха повишенията при акциите на добивните и енергийните компании, които дойдоха заради поскъпването на петрола и металите, предаде Bloomberg.

Финансовите пазари в Япония бяха затворени днес заради честването на национален празник.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific Index, с изключение на Япония, се понижава с 0,1% до 470,80 пункта. Той е нараснал с 4,9% от началото на този месец, след като Китайската централна банка се въздържа от увеличение на лихвените си проценти.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 0,8% до 2 855,22 пункта в края на днешната сесия, след като правителството в Пекин обяви, че ще засили ограниченията за инвестициите в имоти на чуждестранните компании.

Цените на недвижимите имоти в Китай се повишават през последните 18 месеца, като отчетоха ръст от 7,7% на годишна база през ноември, а сделките нараснаха с 15 на сто. В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,6% до 22 903 пункта, но все пак остава с 8% над нивата си в края на 2009 г. Shanghai Composite обаче е най-лошо представящият се индекс в региона за тази година със загуба от 13%.

На положителна територия днес приключи сесията в Австралия, където S&P/ASX 200 се повиши с 0,4% до 4 799 пункта, след като стана ясно, че придобиванията в страната са достигнали рекордни суми през това тримесечие.

В Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,3% до 3333,76, въпреки че статистическите данни днес показаха, че икономиката на страната се е свила неочаквано с 0,2% през третото тримесечие. Това е първият спад на брутния вътрешен продукт на страната от началото на 2009 г.

Това се дължи отчасти и на силното земетресение в страната от 4 септември с магнитуд 7 по скалата на Рихтер, което доведе до спад във фабричния и жилищния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още