IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай продължава с мерките за затягане на кредитирането

Властите в страната удължават задължението на някои банки в страната да заделят по-големи задължителни резерви

10:00 | 13.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай продължава с мерките за затягане на кредитирането

Властите в Китай продължават с опитите си да овладеят кредитирането и инфлацията, показва информация на анонимни източници на Ройтерс. Според нея се предвижда селективно затягане на условията на кредитиране за някои от най-големите банкови институции в страната.

Тази седмица въведените преди три месеца повишени изисквания за резерви на някои от банките в Китай трябваше да изтекат, но според източниците на Ройтерс се очаква удължаване с още три месеца.

Мерките засягат шест от най-големите кредитни институции в Китай, сред които са Bank of China и Industrial and Commercial Bank of China.

Удължаването на селективното увеличение на задължителните резерви ще остави показателя на рекордното ниво от 19% за засегнатите банки.

В резултат на това решение при централната банка ще останат блокирани около 180 млрд. юана (27 млрд. долара) от привлечените от въпросните институции депозити. Ако тези пари бяха върнати в системата, те можеше да бъдат насочени за кредитиране, посочва Ройтерс.

През ноември инфлацията в Китай достигна 28-месечен връх, което кара властите да затягат кредитирането в страната с оглед ограничаване поскъпването на живота. Очакванията на анализаторите са, че скоро може да се стигне и до ново увеличение на лихвения процент от страна на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още