IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Китай скочи заради силното поскъпване на храните

Потребителските цени са се вдигнали с 5,1% през последните 12 месеца, инфлацията при хранителните стоки е 11,7%

09:38 | 11.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията в Китай скочи заради силното поскъпване на храните

Инфлацията в Китай се засили значително, като цените на потребителските стоки нараснаха с най-бързите си темпове за последните 28 месеца през ноември, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се увеличава с 5,1% на годишна база след отчетения през октомври годишен ръст от 4,4 на сто. Цените на ниво производител на свой ред се покачват с 6,1% на годишна база, съгласно правителствените статистически данни.

Най-силно през последните 12 месеца са поскъпнали хранителните стоки – с 11,7%. Бързото увеличение на цените им накара правителството да въведе ценови контрол при храните през ноември. Ако се изключат хранителните стоки, инфлацията в страната е значително по-ниска в размер на 1,9% на годишна база.

Мнозинството икономисти очакваха потребителските цени да се увеличат по-малко - с 4,7% на годишна база, а производствената инфлация да се ускори по-слабо - от 5% на годишна база през октомври до 5,2% през ноември.

По-бързите темпове на поскъпване на живота вероятно ще засилят натиска над премиера Уън Дзябао да вземе повече мерки за затягане на паричната политика и повишение на лихвените проценти в страната.

Вчера Китайската централна банка вдигна за шести път от началото на тази година изискването за резервите, които банките в страната са задължени да държат при централната банка.

За най-големите банки в страната делът им скочи до 18,5% на база привлечени депозити, за да се изтеглят по този начин пари от банковата система и да се ограничи отпускането на нови заеми.

През октомври централната банка на Китай увеличи лихвените си проценти за първи път от задълбочаването на финансовата криза през 2008 г. Данните за инфлацията бяха оповестени с два дни по-рано от планираното, което засили спекулациите, че през този уикенд може да се очаква ново увеличение на основната лихва, която нарасна от 2,25% на 2,50% през октомври.

Китай изпревари Япония като втора по големина икономика в света през второто тримесечие, а Германия - като най-голям износител на стоки в края на миналата година. Страната задмина и САЩ като най-голям потребител на енергийни суровини.

Поредицата от икономически данни за Китай днес показа още, че продажбите на дребно са се увеличили с 18,7% на годишна база през ноември, след като през октомври нараснаха с 18,6 на сто. Инвестициите в недвижимо имущество се увеличават с 24,9% на годишна база през първите 11 месеца на годината, а индустриалното производство – с 13,3% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още