IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново вдигна банковите резерви в борба с инфлацията

Увеличението на задължителните банкови резерви е шесто от началото на годината и цели да ограничи банковото кредитиране и инфлацията

17:48 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай отново вдигна банковите резерви в борба с инфлацията

Китайската централна банка е наредила на банките в страната да увеличат отново размера на минималните си задължителни резерви, което е поредната мярка за изтегляне на пари от банковата система с цел ограничаване на банковото кредитиране и инфлацията.

Увеличението на задължителните банкови резерви е с 50 базисни пункта и е третото за последните пет седмици, пише Bloomberg. Промените влизат в сила от 20 декември, става ясно от съобщение на уебсайта на Китайската централна банка.

През октомври ръководството й вдигна лихвените проценти в страната за първи път през последните две години, след като инфлацията се ускори значително през последните месеци и накара правителството да въведе ценови контрол върху хранителните стоки.

След днешното увеличение минималните задължителни резерви на най-големите банки в Китай се вдигат до 18,5 на сто. Според оценките на някои анализатори шестото увеличение на банковите резерви за тази година ще изтегли около 350 млрд. юана (53 млрд. долара) от банковата система на страната.

Утре се очакват данните за инфлацията в Китай през ноември, която според някои оценки се е ускорила до 5,3% на годишна база в сравнение с 4,4% през октомври. Това според анализатори може да подтикне Китайската централна банка да вдигне отново лихвения си процент още този уикенд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още