IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повишения на индексите в Китай в очакване на данните за инфлацията

Водещият китайски борсов индекс Shanghai Composite запази нивото си от миналия петък след четирите поредни седмични загуби

12:04 | 10.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Повишения на индексите в Китай в очакване на данните за инфлацията

След четирите поредни седмици на загуба и двумесечното дъно, което удари вчера, водещият борсов индекс в Китай Shanghai Composite се повиши силно днес и успя да запази нивата си, достигнати в края на миналата седмица.

Акциите на компаниите от добивния сектор се повишиха най-силно след новината за рекордния износ на страната през ноември. Застрахователните компании също се представиха силно в очакване на данните за инфлацията в Китай през ноември, които се очаква да доведат до увеличение на лихвените проценти в страната.

Китайското правителство съобщи през седмицата, че данните за инфлацията и продажбите на дребно в страната за изминалия месец ще се публикуват с два дена по-рано от обичайното на 11 декември. Според някои прогнози годишната инфлация в Китай се е ускорила до 5,3%, което ще накара централната банка да увеличи отново лихвените си проценти, след като през ноември ги вдигна за първи път от 2008 г.

Финансовите пазари реагираха първоначално с разпродажби на спекулациите, че лихвата може да бъде вдигната още този уикенд. В четвъртък Shanghai Composite падна до най-ниското си ниво за последните два месеца, но днес се повиши с 1,1% до 2 841,04 пункта, заличавайки почти напълно седмичната си загуба.

От началото на тази година водещият китайски индекс е загубил 13% заради мерките за ограничаване на банковото кредитиране в Китай и затягане на паричната политика.

Повечето от останалите борсови индекси в Азия обаче завършиха със спад днешната сесия, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 0,2% до 133,07 пункта. В сравнение с нивата си от миналия петък борсовият показател се е понижил с 0,3 на сто. През ноември MSCI Asia Pacific загуби 0,6 на сто, след като скочи с 11% през предишните два месеца.

Най-губещи в днешната сесия бяха акциите от потребителския сектор. На борсата в Япония Nikkei 225 се понижи с 0,7% до 10 212 пункта след данни за допълнителното влошаване на потребителското доверие в страната през миналия месец. Това си пролича от индекса на потребителското доверие, който се понижи до 40,4 пункта в сравнение с 40,9 пункта през октомври.

Водещият индекс в Хонконг Hang Seng остана почти без промяна на ниво от 23 162,90 пункта, докато в Сеул Kospi отстъпи с 0,1% до 1 986,14 пункта. Hang Seng се е понижил с 0,7% на седмична база, Kospi е нараснал с 1,5%, а Nikkei 225 е добавил 0,3 на сто. В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,1% днес и с 1,1% за седмицата, след като централната банка остави без промяна лихвените си проценти и загатна, че няма да ги вдига през идните месеци.

MSCI Asia Pacific, който обединява близо 1 000 борсови компании от десет борси в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се е повишил с 11% през тази година в сравнение с ръст от 11% за широкия щатски индекс S&P 500 и 8,7% за общоевропейския Stoxx Europe 600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още