IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на Китай с нова рекордно висока стойност

Търговският излишък на страната е близо 23 млрд. долара през ноември, от които около 75% са от търговията със САЩ

09:53 | 10.12.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Износът на Китай с нова рекордно висока стойност

Износът на Китай се повиши до нова рекордно висока стойност през ноември, а положителното търговско салдо на страната надмина за пореден път прогнозите на икономисти. Данните най-вероятно ще засилят международния натиск над правителството в Пекин да остави юана да поскъпне, като направи по-гъвкав обменния му курс.

Задълбочаването на търговските дисбаланси на Китай с останата част от света подчертават за пореден път не само необходимостта от по-силен курс на китайската валута, но и от по-високи лихвени проценти, с които да се овладее ескалиращата инфлация в страната, коментират анализатори за Bloomberg.

Износът на страната се е увеличил с 35% на годишна база до 153,3 млрд. долара през ноември, докато вносът е нараснал с 38% за същия период до 130,4 млрд. долара. Търговският излишък възлиза на 22,9 млрд. долара, по данни на митническите власти в Китай. Това се оказа над прогнозираните от икономисти 21,2 млрд. долара излишък.

Данните показват, че има траен отскок във вътрешното потребление както в Китай, така и в останалия свят, което вероятно ще накара китайското правителство да премахне мерките за стимулиране на икономиката, въведени по време на световната криза.

Липсата на по-бързо повишение на курса на юана спрямо долара освен това увеличава риска компаниите в САЩ да прибегнат до протекционистка политика по отношение на Китай, коментират икономисти.

През октомври търговският излишък на Китай бе в размер на 27,2 млрд. долара.

Утре излизат правителствени данни за инфлацията в страната през ноември, което е с два дни по-рано от предвиденото. Според пазарните прогнози те могат да покажат скок на потребителските цени до 5,1% на годишна база. Изтеглянето на датата за изнасяне на данните се изтълкува от финансовите пазари в средата на тази седмица като знак за ново повишение на лихвените проценти в Китай още този уикенд.

Излишъкът на Китай от търговията със САЩ възлиза на 16,7 млрд. долара, или три четвърти от цялата му стойност. По-късно днес американското министерство на търговията се очаква да оповести търговски дефицит от 43,8 млрд. долара през октомври, като за седми пореден месец стойността ще остане над 40 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
Taka e! Dolarut ste pada.Valutnite voini tepurva zapo4vat.Dobre, 4e e baba Merkel s virtuozna teatralnost da plashi horata s razpad na ES. ot koeto padna i kursa na Evroto - ;)Idealno za nashiq i Nemskiq iznos :)Vuobste v opita da se postigne po-niski kursove na valutite ste se zasili inflaciqta.Do 2012 moje da sme svideteli na dvucifrena inflaciq (a dano stoto imam kredit :) )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 13 години
Нищо ново. Китайците ще произвеждат и ще продават, а американците ще печатат. Идва QE3, злато над 1500 и петрол над 100... В по-дългосрочен план: паритет на долара с ... ...лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още