IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на безработицата в Австралия повиши азиатските индекси

Цената на медта стигна рекордни нива след по-силния от очакваното растеж на японската икономика през третото тримесечие

11:56 | 09.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадът на безработицата в Австралия повиши азиатските индекси

Намаляването на безработицата в Австралия и по-силния от очакваното ръст на японската икономика през третото тримесечие засилиха икономическия оптимизъм на инвеститорите днес и донесоха ръст на индексите в азиатския и тихоокеанския регион. 

Подобрените очаквания за растежа на икономиката повишиха също и цените на металите и енергийните суровини, като медта поскъпна до рекордно високи ценови нива. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, скочи с 1% до 133,66 пункта.

Цената на петрола се повишава с 1,2% след двудневния си спад, а медта с доставка след три месеца се търгува за историческите 9 080 долара за тон на стоковата борса в Лондон, пише Boomberg. Щатският долар се понижава срещу 15 от 16-те най-активно търгувани валути.

Икономиката на Япония нарасна повече спрямо предварителните оценки на правителството в Токио през третото тримесечие, показаха окончателните правителствени данни днес. Брутният вътрешен продукт се повишава с 1,1% на тримесечна база и с 4,5% на приравнена към годишна основа база, но въпреки това остава по-малък по размер от тази на Китай за второ поредно тримесечие.

На борсата в Япония Nikkei 225 нарасна с 0,5% до 10 285,88 пункта, което е най-високото му ниво от 14 май. По-големите от предварително обявените капиталови разходи за дълготрайно оборудване са главна причина за по-силното увеличение на брутния вътрешен продукт на страната през миналото тримесечие.

Работодателите в Австралия пък са разкрили два пъти повече от очакваното нови работни места през ноември. Водещият австралийски индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,9% до 4 741,3 пункта. Австралийският долар се повиши срещу всички 16 от най-търгуваните основни валути след данните за увеличението на работните места с 54 600 през ноември. Нивото на безработица в страната се понижава до 5,2% от 5,4% през октомври.

Борсовите индекси в Китай бяха сред малкото, които останаха на отрицателна територия и днес, заради опасения, че лихвените проценти в страната ще бъдат повишени този уикенд. Повод за тях стана съобщение, че данните за инфлацията в Китай през ноември ще бъдат оповестени с два дни по-рано на 11 декември.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 1,3% до 2 810,95 и бе най-губещият индекс в региона днес. На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 0,3% до 23 171,80 пункта.

Всички десет индустриални сектора, представени в MSCI Asia Pacific, отчетоха повишения в днешната сесия. MSCI Asia Pacific е нараснал с 11% от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още