IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа печеливша седмица за борсите в Азия за последния месец

Водещият южнокорейски индекс Kospi добави 3% за последните пет сесии, воден от акциите на Samsung, чиято цена достигна рекордни нива

12:25 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първа печеливша седмица за борсите в Азия за последния месец

Борсовите индекси в Азия, Австралия и Нова Зеландия запазиха положителната си инерция и продължиха да се повишават за трета поредна сесия днес, макар и не с бързите темпове от предишните два дни.

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде стимул за повишенията на цените на акциите в Европа и САЩ вчера с уверението, че няма да прекратява преди април своите мерки за вливане на паричен ресурс във финансовата система.

По-рано през седмицата обнадеждаващи бяха данните за растежа на фабричния сектор в Европа, САЩ и Китай, както и за увеличаването на износа на Южна Корея. Подобрените очаквания на инвеститорите за световната икономика доведоха и до ръст в цените на енергийните суровини и индустриалните метали.

Не толкова силни обаче бяха икономическите данни за Япония и Австралия от последните няколко дни. От тях стана ясно, че австралийската икономика е намалила значително темповете си на растеж до 0,2% на тримесечна база за периода от юли до септември, а безработицата в Япония се е повишила до 5,1% на фона на спад на продажбите на дребно и на индустриалното производство.

Въпреки това обаче азиатските борси са на път да приключат седмицата с повишения, като регионалният индекс MSCI Asia Pacific се намира с 2,8% над нивата си от миналия петък. По време на днешната сесия индексът, който включва близо 1 000 борсови компании от десет страни в Азия, както и Австралия и Нова Зеландия, напредва с 0,4% до 132,55 пункта, по данни на Bloomberg.

Засиленото търсене на по-рискови активи и утихването на страховете около военното напрежение между Северна и Южна Корея вдигна курса на южнокорейския вон с 0,9% до 1 138,55 вона за щатски долар. В същото време златото поскъпна с 0,4% след данните за увеличения внос на метала в Китай.

С по 0,4% в днешната сесия нараснаха и водещите борсови индекси в Австралия и Южна Корея. S&P/ASX 200 нарасна до 4 694,20 пункта и завърши седмицата с ръст от 2,1 на сто. На борсата в Сеул Kospi добави 0,4% до 1 957 пункта и нарасна с 3% на седмична база. Акциите на южнокорейската компания Samsung постигнаха ценови рекорд в днешната сесия заради обявените рокади в ръководството на най-голямата технологична компания в света по размер на приходите.

Водещият японски индекс Nikkei 225 се покачи с 0,1% до 10 178,32 пункта, докато в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,6% до 23 320,52 пункта. В рамките на последните пет сесии Nikkei 225 се е повишил с 1,4%, докато Hang Seng е добавил 2% към стойността си. Широкият китайски индекс Shanghai Composite се е понижил с 1% на седмична база, като приключи днешната сесия почти без промяна.

Изминалата борсова седмица е първата печеливша за азиатските борси през последния месец. Ноември донесе на MSCI Asia Pacific загуба от 0,6%. Nikkei 225 се повиши с 8% през ноември, отбелязвайки най-силния ръст сред големите фондови борси в света. Широкият китайски индекс Shanghai Composite в същото време записа първия си спад за последните пет месеца, като загуби 5,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още