IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси тръгнаха нагоре след трите седмици на спад

Обтегнатите отношения между Северна и Южна Корея продължиха да носят несигурност на фондовата борса в Сеул

11:30 | 29.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси тръгнаха нагоре след трите седмици на спад

Водещите борсови индекси в азиатско-тихоокеанския регион се повишиха в днешната търговия, след като преди това отбелязаха три поредни губещи седмици, под влияние на мерките за овладяване на банковото кредитиране и инфлацията в Китай, както и обтегнатите отношения между Северна и Южна Корея.

Очакваното от финансовите пазари решение на Европейския съюз и Международния валутен фонд да дадат на Ирландия достъп до заеми за 85 млрд. евро повиши акциите от финансовия сектор по време на днешната сесия, които бяха сред най-разпродаваните през последните седмици.

Военното и политическо напрежение между Северна и Южна Корея продължи да носи несигурност на фондовата борса в Сеул обаче, където главният индекс Kospi се понижи с 0,3% до 1 895,54 пункта. Президентът на Южна Корея Ли Мюн-бак заяви днес, че търпението по повод размяната на вражески огън със Северна Корея единствено води до повече провокации от страна на Пхенян.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,5% до 129,62 пункта. През миналата седмица той се понижи с 2,1 на сто, след като Северна Корея изстреля артилерийски снаряди срещу южната си съседка.

На борсата в Япония Nikkei 225 се повиши с 0,9% до 10 126 пункта. Гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава заяви днес, че поскъпването на йената през тази година се отразява негативно на износителите в краткосрочен план, но в дългосрочен план ще помогне за коригирането на търговския излишък на страната, пише Bloomberg.

Икономическите данни за Япония от днес показаха, че продажбите на дребно през октомври са намалели с 0,2% на годишна база при очакван ръст от 0,8 на сто. Спадът на годишна база е първият за последните десет месеца.

Австралийският индекс S&P/ASX 200 нарасна с 0,4% до 4 618,50 пункта след данните за увеличението на продажбите на нови жилища с 2,4% на месечна база през октомври. В Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,2% до 3 270,3 пункта. Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 0,2% до 2 866,36 пункта, докато в Хонконг Hang Seng нарасна с 1,3% до 23 166,22 пункта.

MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 от най-големите и търгувани борсови компании в региона, е добавил 7% към стойността от началото на тази година. Широкият щатски индекс S&P 500 е нараснал с 6,7%, докато общоевропейският Stoxx Europe 600 се е повишил с 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още