IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония в същата ситуация като закъсалите страни от еврозоната?

Анализатори предупреждават, че дълговата криза в еврозоната може да се пренесе в Япония заради икономическото забавяне и силната йена

10:47 | 26.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Япония в същата ситуация като закъсалите страни от еврозоната?

Япония ще бъде принудена да предприеме мерки за затягане на фискалната дисциплина, сходни с тези, които бяха наложени на много европейски страни. Досега правителство на премиера Наото Кан, което управлява от пет месеца, не е успяло да предприеме решителни мерки и да върне японската икономика в релсите на икономическото възстановяване, пише CNBC.

“Очаквах да имат проблеми, но може би и да постигнат нещо, въпреки това“, казва Тобиас Харис, автор на доклада "Observing Japan"

Японският министър на правосъдието подаде оставка в понеделник, докато проучване на общественото мнение показва, че подкрепата за правителството на Кан е паднала с 23 процентни пункта до 26% спрямо предишно допитване през октомври.

Анализатори предупреждават, че дълговата криза в еврозоната може да се пренесе в Япония поради икономическото забавяне и силната йена, която оказва негативно влияние върху износа. Кризата в така наречените страни „PIIGS“ - акроним отнасящ се до Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания – далеч не е свършила, посочват те.

„Това, което страната трябва да преглътне е, че управляващата Демократическа партия на Япония наистина обеща много неща преди да дойде на власт. Учудващо е, колко неефективно се оказа новото правителство“, казва Харис.

„Най-доброто, на което може да се надяваме от правителството на Кан в този момент, са маргинални промени. Ако те наистина успеят по някакъв начин да накарат Японската централна банка да опита още някой необичаен подход за вливане на пари в системата, това наистина може да има някакъв ефект“, казва той.

Харис допълва, че правителството на Кан не е успяло в прокарването дори на маргинални промени.

„Погледнете за какво правителството харчи пари – за социално осигуряване и помощи. Погледнете също и демографския профил на страната и ще се запитате как изобщо ще успеят да направят необходимите бюджетни съкращения“, казва Харис

Харис посочва, че японците все още не са излезли на улиците, както европейците, защото досега не са налагани никакви бюджетни съкращения.

„Те дори не са опитвали да реформират пенсионната си система. Докато това не се случи, аз мисля, че японското политическо бъдеще е едно голямо неизвестно“, казва Харис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още