IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета поред позитивна сесия за борсите в Азия

MSCI Asia Pacific отбеляза най-високото си ниво за последните седем дни въпреки борсовия песимизъм в Китай

12:28 | 22.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трета поред позитивна сесия за борсите в Азия

Борсовите индекси в Азия и тихоокеанския регион нарастват за трета поредна сесия, след като Ирландия се обърна официално за финансова помощ към Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Съобщението на ирландския финансов министър Брайън Ленихън, че страната ще преговаря за заем от Европейския съюз и Международния валутен фонд, с който да стабилизира своя бюджет и банковата си система, разсея притесненията на финансовите пазари, че ирландската фискална криза може да се задълбочи и да засегне и други страни от еврозоната.

Това засили търсенето на по-рискови активи, еврото се повиши срещу йената, а азиатският регионален борсов индекс MSCI Asia Pacific се повиши и отбеляза най-високото си ниво за последните седем дни, пише Bloomberg.

MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, нараства с 0,7% до 132,69 пункта. Акциите от технологичния сектор бяха сред най-печелившите в днешната сесия.

В Япония Nikkei 225 се повиши с 0,9% до 10 115,19 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 нарасна с 0,3% до 4 643,50 пункта. На борсата в Нова Зеландия NZX 50 добави 0,9% до 3 296,63 пункта.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite обаче се понижи с 0,2% до 2 884,3 пункта, след като в петък централната банка увеличи за пети път през тази година минималните задължителни резерви на търговските банки в страната.

Това бе поредната стъпка за изтегляне на ликвидност от финансовата система на най-бързо растящата икономика на света, след като през октомври централната банка неочаквано увеличи основния си лихвен процент от 2,25 на 2,50%.

Притесненията, че Китайската централна банка ще продължи да затяга своята парична политика, за да овладее бързо ускоряващата се инфлация в страната, понижиха с 3% водещия китайски индекс Shanghai Composite през миналата седмица и донесоха разпродажби на фондовите борси по целия свят.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 0,4% до 23 524,02 пункта заради разпродажби в сектора на недвижимите имоти. Повод за това станаха обявени от правителството нови мерки, с които то цели да предотврати прекомерното поскъпване на недвижимите имоти в Китай.

Данни на агенции за недвижими имоти в Хонконг показаха днес, че продажбите на жилища са намалели с 83% през изминалия уикенд в сравнение с нивата си отпреди една седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още