IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отново затяга монетарната политика

Централната банка повишава изискванията за резервите на търговските банки за втори път в рамките на две седмици

14:18 | 19.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай отново затяга монетарната политика

Централната банка на Китай обяви, че ще повиши изискванията за размера на резервите, който трябва да заделят търговските банки в страната. Това е второ повишение само в рамките на последните две седмици и същевременно с това е пето от началото на годината, пише Ройтерс.

Причина за новото затягане, след което големите банки ще трябва да заделят 18,5% от привлечените средства като резерви, е желанието на централната банка да се бори с опасността от висока инфлация в страната.

Стойността от 18,5 на сто е рекордно висока в историята на Китай. Повишението е с 50 базисни пункта и влиза в сила от 29 ноември.

Китай е в процес на затягане на монетарната политика, като в средата на миналия месец бе предприето първо повишение на основния лихвен процент за последните три години. Според анализатори до края на следващата година се очакват още 2 до четири повишения на лихвения процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:57 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kosuma
преди 13 години
Колеги гледайте мача:Щатите с техните долари предизвикаха всички проблеми в света и по конкретно в Европа. Решиха , че Азия отдавна не е "експоатирана" и насочиха новонапечатаните долари към Азия и по-конкретно към Китай.Но ......... греда .Азия си е ходила на уроците и си е взела изпитите :справка пак Китай.И сега какво?????Щатите ще трябва пак да се насочат към "калпавата Европа", защото те не са добре приети при инако мислещите.А каво ще стане оттук нататък? Ще гледаме мача.........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още