IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10% спад на борсата в Шанхай за последните четири сесии

Намеренията на Пекин да овладее прекалено бързия темп на растеж на цените донесоха на азиатските борси най-голямата четиридневна загуба от август 2009

12:01 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
10% спад на борсата в Шанхай за последните четири сесии

Цените на акциите на фондовите борси в Азия и тихоокеанския регион продължиха да падат за четвърта поредна сесия, като водещият борсов индекс в Китай Shanghai Composite увеличи загубата си за периода до над 10%.

Пазарите на ценни книжа в Китай претърпяха най-силния спад от август 2009 г. досега заради растящите тревоги за паричната политика на централната банка и намеренията на правителството да овладее темпа на растеж на икономиката.

Китайският премиер Уън Дзябао заяви вчера, че Пекин обмисля мерки за намаляване на поскъпването на хранителните стоки заради растящата инфлация в страната. Цените на храните са с 10,1% над нивата си от октомври миналата година.

Това засили притесненията, че мерките за овладяване на инфлацията в Китай ще намалят потреблението на суровини и темповете на икономически растеж, което понижи цените на повечето борсово търгувани стоки, предаде Bloomberg.

Разпродажбите на акции днес понижиха регионалния индекс MSCI Asia Pacific с 0,9% до 129,47 пункта и му донесоха най-голямата четиридневна загуба от август 2009 година насам в размер на 4%.

Спадът в цените на металите и петрола понижи акциите на минните и енергийните компании в региона, а най-губещ сред националните индекси стана Hang Seng. Той потъна с 2% до 23 214,46 пункта след трите дни на рекордно висок изтъргуван оборот.

На борсата в Шанхай широкият индекс Shanghai Composite падна с 1,9% до 2 838,86 пункта и увеличи по този начин загубата си за последните четири сесии до 10,13%. Китайската централна банка увеличи през октомври основния си лихвен процент неочаквано от 2,25% на 2,5%, а миналата седмица вдигна размера на минималните задължителни резерви на големите банки в страната.

Инфлацията в Китай се ускори по-бързо от очакваното до 4,4% на годишна база през октомври.

Японският Nikkei 225 обаче се повиши с 0,2% до 9 811,66 пункта, подкрепен от поевтиняването на йената срещу повечето водещи валути.

В Южна Корея Kospi се понижи с 0,1%, след като вчера централната банка увеличи основния си лихвен процент за втори път от началото на годината. В Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 1,6% до 4 624 пункта.

Пазарите на ценни книжа в Сингапур, Малайзия, Индонезия, Индия и Пакистан бяха затворени заради честване на национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още