IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трета губеща сесия за азиатските индекси и 4% спад за борсата в Китай

Очакванията за ново затягане на паричната политика и ограничаване на капиталовите потоци смъкнаха Shanghai Composite до едномесечно дъно

12:03 | 16.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Трета губеща сесия за азиатските индекси и 4% спад за борсата в Китай

Днешната търговия в азиатско-тихоокеанския регион протече със силни понижения на водещите индекси в Китай и Хонконг, след като увеличението на основния лихвен процент в Южна Корея засили тревогите за затягане на паричната политика на централните банки на развиващите се икономики в региона.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни и Австралия и Нова Зеландия, върви надолу за трета поредна сесия и губи 0,6% до 130,94 пункта. Спадът в цените на акциите бе провокиран и от притеснения за задълбочаване на ирландската дългова криза.

Най-губещи бяха пазарите на ценни книжа в Китай, където водещият индекс Shanghai Composite падна с 4% до 2 894,5 пункта заради спекулации, че правителството ще засили своя контрол върху капиталовите потоци, а централната банка ще вдигне скоро отново основния си лихвен процент, пише Bloomberg.

Shanghai Composite падна до едномесечно дъно, след като икономическите данни за Китай показаха, че преките чуждестранни инвестиции в страната са нараснали с 15,7% на годишна база през октомври, което е по-слабо темпо на ръст в сравнение с ръста с 16,6% през септември.

Индексът на водещите икономически индикатори в Китай, който предсказва развитието на икономиката на страната през следващите три до шест месеца, се повиши за седми пореден месец. Той нарасна с 0,6 на сто през септември, по данни на Conference Board, което загатва за равномерен ръст на икономиката в началото на 2011 г.

Отслабването на потребителското доверие и по-строгата парична политика обаче може да влошат изгледите за растеж на икономиката, посочват експертите на Conference Board. През октомври Китайската централна банка увеличи основния си лихвен процент от 2,25 на 2,5%.

В Хонконг Hang Seng загуби 1,4% до 23 701,38 пункта заради спекулации от вчера, че големите китайски банки са спрели финансирането на компании от строителния сектор.

В Япония Nikkei 225 се понижи с 0,3% до 9 797,10 пункта, докато австралийският индекс S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до 4 700,30 пункта. В Южна Корея Kospi загуби 0,8% до 1 899,13 пункта, след като днес централната банка повиши основния си лихвен процент от 2,25% до 2,50%. В Тайланд водещият индекс SET потъна с 1,5%, а на борсата в Мумбай BSE Sensex 30 потъна с 1,8% до 19 942,55 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 16.11.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още