IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's вдигна рейтинга на Китай заради икономическата му устойчивост

Инфлацията в страната обаче остава обезпокоителна, като се е повишила до двугодишен максимум от 4,4% през октомври

10:31 | 11.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Moody's вдигна рейтинга на Китай заради икономическата му устойчивост

Международната рейтингова агенция Moody's вдигна своята оценка за рисковия профил на държавните облигации на Китай, позовавайки се на устойчивостта на икономиката и стабилността на текуща сметка на страната.

Оценката на държавните ценни книжа (ДЦК) на Китай се повишава до Aa3 от досегашните А1 по скалата на Moody's, а перспективата пред нея остава положителна, предаде CNBC.

Преди година рейтинговата агенция промени перспективата пред рисковата оценка на китайските ДЦК на положителна от стабилна, а през миналия месец обяви, че ще преразгледа рейтинга на страната.

Перспективата за силен икономически растеж на Китай в средносрочен план с помощта на двугодишната правителствена програма за стимулиране на икономиката на стойност 4 трлн. юана (600 млрд. долара) и стабилната текуща сметка са причина за вдигането на кредитния рейтинг, посочват от Moody's.

Икономистите на агенцията за кредитен рейтинг очакват икономическия растеж на Китай да се охлади до по-стабилните темпове от около 8-9% на година през 2010 и 8-9% през 2011 г.

Инфлацията в Китай обаче остава обезпокоително висока, като се ускори до 4,4% на годишна база през октомври. Темпото на увеличение на потребителските цени е най-бързото през последните две години и се оказа по-голямо от пазарните очаквания.

Това ще засили очакванията, че Китайската централна банка ще продължи да затяга монетарната си политика, за да овладее инфлационния натиск. Според Moody's предприетите напоследък поредица от мерки за изтегляне на ликвидност от банковата система са стъпка в правилната посока.

Китайската централна банка повиши размера на минималните задължителни резерви на големите банки на три пъти през тази година, а през октомври вдигна и основния си лихвен процент от 2,25 на 2,50%.

Инфлацията в страната бе на ниво от 3,6% на годишна база през септември, като пазарните анализатори очакваха тя да се повиши по-малко до 4,1% през октомври. Целта на правителството е да ограничи ръста на потребителските цени до 3 на сто за цялата година.

Според Moody's силните външни позиции на Китай, заедно с контрола върху капиталовите потоци, ще й помогнат да се справи с нестабилността на световните финансови пазари и с притока на капитали.

От агенцията посочват, че най-големите банки в Китай не са съществено засегнати от глобалната криза и ще могат да се справят с евентуални загуби от отпускането на лоши заеми чрез собствения си капитал и бъдещите си приходи.

Отделни данни показаха, че стойността на новите заеми, отпуснати от китайските банки през октомври, е 588 млрд. юана (89 млрд. долара) в сравнение с 596 млрд. юана ново кредитиране през септември.

Паричното предлагане, измервано чрез паричния агрегат М2, се увеличава с 19,3% на годишна база.

Основните дългосрочни рискове пред Китай са постигането на баланс в икономиката, докато успоредно с това се поддържа силен растеж и се създават достатъчно работни места за поддържането на социалната стабилност, посочват от Moody's.

Другите икономически данни за Китай от днес показаха, че търговията на дребно се е повишила с 18,6% на годишна база през октомври, след като нарасна с 18,8% през септември. Индексът на индустриалното производство нараства с 13,1% на годишна база, което близо до отчетения за септември годишен ръст от 13,3 на сто. Инвестициите в недвижимо имущество скачат с 24,4% на годишна база, а индексът на цените на ниво производител – с 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още