IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай с по-голям от очакваното ръст

Данните излизат ден преди срещата на лидерите от Г-20, на която ще се търсят начини за справяне с глобалните дисбаланси в икономиката

11:08 | 10.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Китай с по-голям от очакваното ръст

Китай отчете по-голям от очакваното търговски излишък от 27,1 млрд. долара през октомври, ден преди в столицата на Южна Корея да започне срещата на лидерите на 20-те най-големи икономики в света, която ще бъде посветена на търсенето на начин за справяне с глобалните дисбаланси в икономиката.

Стойността на изнесените през октомври стоки от Китай е с 22,9% по-голяма в сравнение с нивата си от същия месец на миналата година. Вносът в същото време се е увеличил с 25,3% на годишна база, сочат данните на митническите власти в страната, пише Bloomberg.

Стойността на търговския излишък на Китай за октомври е втората по-големина през тази година и е над очакваните от анализатори 25 млрд. долара търговски излишък. През септември положителното салдо от търговията със стоки възлезе на 16,9 млрд. долара.

Износът на Китай се увеличава с 2,9% на месечна база през октомври, докато вносът се повишава с 5,6 на сто.

В контраст на големия търговски излишък на Китай, САЩ обяви търговски дефицит от 46,3 млрд. долара през август, близо половината от който се дължи на търговията с Китай. По-късно днес излизат данни за търговския дефицит на САЩ за септември, който се очаква да се свие до 45 млрд. долара.

Китайският юан се повишава до 6,6364 юана за долар днес, което е близо до най-високото му ниво от 1993 г насам. Широкият борсов показател Shanghai Composite се понижава с 1% на Шанхайската фондова борса заради информация, че Китайската централна банка е продължила да затяга паричната си политика.

Според източници, пожелали анонимност, централната банка е вдигнала отново размера на минималните задължителни резерви за големите търговски банки в страната.

През октомври централната банка увеличи основния си лихвен процент от 2,25% на 2,5% и вдигна ставката на минималните задължителни резерви на шестте най-големи банки. Вчера пък стана ясно, че финансовите регулатори в Китай ще затегнат контрола върху капиталовите потоци.

Утре се очакват ключовите данни за инфлацията в Китай през октомври, като според някои прогнози тя може да се е ускорила до 4,4% спрямо 3,6% за септември.

Китайският юан е поскъпнал с 2,9% срещу долара през тази година в сравнение с повишение от 12% при тайландския бат и над 10% за малоазийския рингит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още