IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индия вдигна лихвения процент за шести път тази година

Централната банка продължава с опитите си да овладее инфлацията, макар да не се очаква затягането на политиката да продължи

11:36 | 02.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Индия вдигна лихвения процент за шести път тази година

Централната банка на Индия взе решение за повишение на основните лихвени проценти в страната с по 0,25 базисни пункта. Това е шестото повишение на лихвата за тази година, като институцията даде индикации, че то ще бъде и последното, съобщава Ройтерс.

Лихвеният процент по репо сделките, с които се кредитират банките, бе вдигнат на 6,25 на сто, докато депозитният репо процент, по който банките влагат излишните си средства при централната банка, бе увеличен на 5,25 на сто.

Днешното повишение е продиктувано от опитите на централната банка да овладее инфлацията в страната. То бе очаквано от пазарните участници и не предизвика резки движения на валутните пазари.

През септември статистиката в Индия отчете производствена инфлация от 8,62 на сто. Това е ускоряване спрямо инфлацията от 8,5 на сто, отчетена месец по-рано. През предходните шест месеца пък инфлацията в страната беше двуцифрена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 02.11.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
hellwitch
преди 13 години
Za da se spre inflaciqta lihvite trqbva da sa po visoki ot neq. Taka kreditiraneto se ograni4ava, ot tam i burzata ekspanziq, koqto e pri4inata za visoka inflaciq.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още