IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Китай с нови сигнали за подем

Индексът на активността в промишлеността се увеличава неочаквано през октомври, което може да даде основание за ново затягане на кредитирането

10:10 | 01.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Китай с нови сигнали за подем

Производствената активност в Китай се е увеличила изненадващо през октомври, което е сигнал, че подемът в страната отново набира сила. Това обаче може да накара властите отново да затегнат монетарната политика с цел ограничаване на кредитирането и предотвратяване на опасността от усилване на инфлацията.

PMI индексът на производствения сектор е нараснал от 53,8 пункта през септември до 54,7 пункта през октомври. Това е доста изненадващо на фона на предварителните прогнози на анализаторите, които бяха за спад до 52,9 пункта, съобщава Marketwatch.

Данните за октомври показват, че това е 20-ти пореден месец, в който PMI индексът е на ниво над 50 пункта. Такива стойности са сигнал за увеличаване на активността в сектора.

В частния сектор се наблюдава дори по-голямо оживление, като алтернативен PMI индекс, разработван от банката HSBC специално за частните компании, се увеличава до 54,8 пункта през октомври. Месец по-рано стойността на показателя беше 52,9 пункта.

„Увеличението е едно от най-големите на месечна база от началото на воденето на подобна статистика, което датира от април 2004 година“, съобщават от HSBC.

Според анализатори активизирането се дължи на предстоящия Коледен сезон, когато износът на Китай традиционно се представя изключително силно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още