IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно понижение на индексите в Азия, начело с Хонконг

Най-слабото се представиха акциите от потребителския и енергийния сектор на борсата в Хонконг и Шанхай

12:42 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силно понижение на индексите в Азия, начело с Хонконг

Пазарите на ценни книжа в азиатските страни, Австралия и Нова Зеландия претърпяха своите най-големи понижения за последните два месеца, водени от разпродажби на фондовите борси в Хонконг и Китай.

Индексът MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 борсови компании от региона, потъва с 1,4% до 128,64 пункта, което е най-голямата му загуба от 31 август насам, пише Bloomberg. Засилването на долара срещу повечето водещи валути понижи цените на енергийните суровини и металите, а тяхното поевтиняване доведе до разпродажби на акции от минния и енергийния сектор.

Най-силно се понижи Hang Seng, който загуби 1,9% до 23 164,58 пункта. В Китай широкият индекс Shanghai Composite отстъпи с 1,5% до 2 997,05 пункта заради слабото представяне на акциите от потребителския и енергийния сектор.

В Южна Корея Kospi загуби 0,5% до 1 909,54 пункта, а в Тайван Taiex намаля с 0,6% до 8 291,04 пункта. Данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея днес показаха, че икономиката е нараснала с 0,7% през трите месеца до края на септември, което е два пъти по-слаб ръст спрямо предходното тримесечие.

Южнокорейският вон поевтиня с 1,3% до 1 130,94 вона за долар, защото забавянето на темпа на икономически растеж засили очакванията, че централната банка на Южна Корея ще отложи вдигането на основната лихва.

Ръководството й обяви след публикуването на днешните данни, че въвеждането на мерки за овладяване на спекулативните капиталови потоци е важно за поддържането на устойчив растеж на икономиката.

Рекордният приток на капитал към развиващите се икономики води до поскъпване на местните валути и активи, каквито са акциите и недвижимите имоти.

Главният австралийски индекс S&P/ASX 200 намаля с 0,9% до 4 648,1 пункта, докато в Япония Nikkei 225 завърши сесията с минимален ръст от 0,1% до 9 387,03 пункта.

Австралийският долар се понижи с 1,3% срещу щатския след данни за инфлацията в страната. Тя се оказа по-слаба от очакваното и намали значително очакванията на валутните пазари, че Австралийската централна банка ще вдигне лихвения си процент през следващия месец.

Индексът на потребителските цени в Австралия се е повишил с 2,8% на годишна база през третото тримесечие, след като нарасна с 3,1% през второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още