IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Южна Корея намали наполовина скоростта си на растеж

Вътрешното потребление и активността в строителния сектор се повишават, което подчертава устойчивото възстановяване на четвъртата по големина икономика в Азия

10:20 | 27.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Южна Корея намали наполовина скоростта си на растеж

Икономиката на Южна Корея намали наполовина скоростта си на растеж през третото тримесечие, което се дължи на по-слабото увеличение на износа. В същото време обаче вътрешното потребление, както и активността в строителния сектор се повишават, което подчертава устойчивото възстановяване на четвъртата по големина икономика в Азия.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 0,7% спрямо второто тримесечие, когато нарасна с 1,4 на сто. Това се оказа малко повече от очаквания от икономисти ръст от 0,6% на тримесечна база, пише Wall Street Journal.

В сравнение с миналогодишните си нива, БВП на страната се е увеличил с 4,5%, което е значително по-слабо темпо на годишен растеж в сравнение със 7,2-та процента от второто тримесечие.

Южнокорейският вон се понижи с близо 1,5% срещу щатския долар след данните за спада на темповете на растеж на корейската икономика, защото те засилиха очакванията, че централната банка ще отложи във времето повишаването на основния си лихвен процент.

Южнокорейският вон поскъпна със 7,7% срещу щатския долар през третото тримесечие, което го прави най-силно представилата се валута в Азия за този период. Засилването на вона оскъпява износа на Южна Корея в момент, в който икономиката на САЩ и големите европейски страни намаляват темповете си на растеж.

Правителството на Южна Корея предприе стъпки за ограничаване на спекулативните капиталови потоци, които може да дестабилизират местната валута, финансови пазари и икономика. По този начин страната ще се предпази от прекомерни изменения в курса вона и надуването на цените на активите, на което е изложена заради наливането на пари от централната банка на САЩ и Япония.

Износът на стоки е намалил темповете си на ръст до 1,9% през третото тримесечие спрямо 7% за трите месеца преди това. Потреблението в частния сектор в същото време се е увеличило с 1,3 на сто, което е най-силният му ръст за последната година. Инвестициите в строителния сектор нарастват с 1,5%, водени от разходите за инфраструктурни проекти.

Прогнозите на централната банка сочат, че БВП на Южна Корея ще нарасне с 6% през 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още