IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще търси експанзия на банките си в чужбина

Ръководителят на една от най-големите държавни банки призова колегите си да увеличат усилията си за разрастване извън страната

09:20 | 22.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще търси експанзия на банките си в чужбина

Ръководителят на една от най-големите държавни банки в Китай – Bank of China, призова колегите си от финансовия сектор да ускорят разрастването си в чужбина. Това може да се приеме като сигурен знак, че Пекин обмисля да разреши на банките в страната отново да могат да правят сливания и придобивания извън Китай, съобщава Financial Times.

В своя публикация Сяо Ган, който е председател на борда на директорите на Bank of China, заявява, че следкризисните реалности предоставят отлични възможности за експанзия.

„Финансовите институции, изтощени от финансовата криза, имат нужда от време, за да се възстановят. Китайските банки, които имат тази възможност, трябва да побързат в „излизането навън“ и да увеличат международната си конкурентоспособност“, посочва той.

Поглед към експанзия в чужбина би представлявал остър завой в политиката на Пекин, тъй като в разгара на кризата властите забраниха каквито и да било сливания и придобивания извън страната.

Тази забрана бе въведена в края на 2007 година, тъй като бяха направени доста неуспешни инвестиции в банки като ABN Amro, Fortis, Citibank, Blackstone и Morgan Stanley, припомня вестникът.

Според Сяо Ган експанзията навън би трябвало да включва придобивания, като според анализатори, цитирани от вестника, такива са напълно възможни. Най-големите банки в Китай – Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank и Agricultural Bank of China, са сред най-големите финансови институции в света по пазарна капитализация, а освен това имат и едни от най-големите печалби.

С подкрепата на китайското правителство, което е най-големият им акционер, се очаква те да започнат да играят все по-важна роля, особено ако и големите компании от нефинансовия сектор на Китай продължат международната си експанзия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още