IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пета негативна сесия на азиатските борси

Акциите на най-големия мобилен оператор в света China Mobile бяха най-губещите в състава на MSCI Asia Pacific заради разочароващата печалба за третото тримесечие

11:35 | 21.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Пета негативна сесия на азиатските борси

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион се понижават за пети пореден ден, водени най-вече от компаниите във финансовия сектор, след като Китайската централна банка вдигна основния си лихвен процент, а днешните икономически данни показаха, че китайската икономика е забавила темповете си на растеж за второ поредно тримесечие.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил с 9,6% през третото тримесечие, след като нарасна с 11,9% на годишна база през първото и с 10,1% през второто тримесечие.

За разпродажбите във финансовия сектор допринесоха спекулации, че регулациите за банките могат да бъдат затегнати допълнително. Повод за това стана изказване на председателя на Борда за финансова стабилност в Европа Марио Драги, който заяви, че властите ще продължават да работят над опциите за надзор на дейността на големите банки, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се понижава с 0,2% до 129,36 пункта. Загубата му през последните пет сесии възлиза на 2 на сто, но все пак той остава със 7,4% над миналогодишните си нива.

Водещият китайски борсов показател Shanghai Composite се понижи с 0,7% до 2 983 пункта и стана най-губещият индекс в региона днес. Икономическите данни за Китай показаха забавяне на темповете на ръст на индустриалното производство през септември, както и леко увеличение на инфлацията до 3,6 на сто на годишна база.

На борсата в Хонконг обаче Hang Seng се повишава с 0,4% до 23 660,63 пункта. Акциите на най-големия мобилен оператор в света China Mobile поевтиняха с 2,1% в Хонконг заради разочароващи финансови резултати. Нетната печалба на компанията е нараснала по-слабо от очакваното с 3,5% на годишна база до 29,6 млрд. юана (4,5 млрд. долара) през третото тримесечие.

China Mobile бе компанията в състава на MSCI Asia Pacific, която допринесе за неговото понижение днес.

В Япония Nikkei 225 загуби 0,1% до 9 376,48 пункта, а в Австралия S&P/ASX 200 остана на нивото си от вчера. Борсовата сесия в Тайван и Южна Корея също приключи почти без промяна на водещите индекси, докато инвеститорите оценяваха ефекта от повишението на лихвата в Китай и поредицата от данни за китайската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още