IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадовете на азиатските борси се задълбочиха

Решението на Китайската централна банка да повиши основния си лихвен процент доведе до силен спад на индексите в Япония и Хонконг

12:18 | 20.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Спадовете на азиатските борси се задълбочиха

Борсовият песимизъм се задържа за четвърти пореден ден на пазарите на ценни книжа в Азия и страните от тихоокеанския регион, като повечето индекси задълбочиха своите спадове след ненадейното решение на Китайската централна банка да повиши основния си лихвен процент.

То предизвика опасения, че затягането на паричната политика, заедно с мерките на правителството за ограничаване на банковото кредитиране, ще ограничат растежа и потреблението във втората по големина икономика в света, предаде Bloomberg.

Най-силни бяха пониженията на водещите индекси в Япония и Хонконг. Nikkei 225 загуби 1,7% до 9 381,6 пункта, воден от енергийните компании и местните износители. Японската йена отбеляза най-високото си ниво срещу еврото за последния месец, след като икономическата несигурност накара инвеститорите да потърсят в нея убежище.

Компаниите от сектора на недвижимите имоти бяха сред най-губещите в Хонконг, където главният индекс Hang Seng се понижава с 0,9% до 23 556,50 пункта.

В Австралия S&P/ASX 200 отстъпи с 0,7% до 4 625 пункта заради тревоги, че повишаването на основния лихвен процент в Китай ще ограничи най-много възможностите за растеж на развитите икономики. Китай е основен пазар за много от суровините, които Австралия изнася.

Икономическите данни за Австралия от днес показаха, че индексът на водещите индикатори, който може да покаже бъдещата посока на икономиката, се е понижил за втори път през последните 15 месеца.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите пазари в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижи с 0,3% до 129,41 пункта. Неговият спад бе ограничен от позитивния край на сесията в Китай, Тайван и Южна Корея.

В Китай Shanghai Composite се повиши с 0,1% до 3 003,95 пункта. Китайската централна банка повиши за първи път от 2007 г. насам основния си лихвен процент от 2,25 на 2,50% след края на вчерашната сесия. Повишенията бяха най-силни при застрахователните компании заради очаквания, че те ще спечелят най-много от по-високите лихвени проценти в страната.

MSCI Asia Pacific е загубил 2% през последните четири сесии най-вече заради разпродажби при минните и енергийни компании. Индексът обаче остава със 7,4% над нивата си от края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още