IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2007 година насам

Централната банка взе изненадващо решение за затягане на монетарната политика с оглед опасността от инфлация

16:19 | 19.10.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Китай вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2007 година насам

Централната банка на Китай взе изненадващо решение да повиши основния лихвен процент в страната. Това се случва за пръв път от три години насам и е резултат от опасенията за висока инфлация в страната, съобщава Ройтерс.

Основните лихвени проценти, за които се считат лихвите по едногодишните кредити и депозити, бяха повишени с четвърт пункт. Това се отрази в спад в цената на петрола, поскъпване на долара и спадане на борсовия оптимизъм, тъй като може да се стигне до забавяне на растежа на Китай.

„Случилото се е изцяло изненадващо за пазарните анализатори. Ръстът на инфлацията напоследък предизвика преминаване на реалните лихвени проценти на негативна територия, което може би е предизвикало действията на централната банка“, се казва в анализ на CITIC Securities, цитиран от медията.

През август инфлацията в Китай бе 3,5 на сто на годишна база, а прогнозите на анализаторите са, че тя се е ускорила и през септември. По-голяма яснота върху състоянието на китайската икономика се очаква да бъде дадена в четвъртък, когато се очакват данните за брутния вътрешен продукт за третото тримесечие.

Основният лихвен процент в Китай не е лихвата, срещу която банките в страната си отпускат като заеми за една нощ свръхрезервите при централната банка, както в повечето западни икономики.

Вместо това Китайската централна банка определя ставката на едногодишния лихвен процент по спестовните влогове, който нараства до 2,5% през октомври, по данни на CNN.

Лихвеният процент по едногодишните кредити на свой ред нараства до 5,56%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sk.
преди 13 години
Интересно, докато повечето хора, градят теории за това какво САЩ ще направи, за да си обезцени валутата и какво ще е решението и относно Китай забравиха, че Китай имам собствено мнение по въпроса. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 13 години
Най-после ! Какъв балон все още може да гръмне в Китай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още