IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните акции удължиха спада на азиатските борси

Световната банка понижи икономическите си прогнози за развиващите се страни в Азия

11:45 | 19.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Технологичните акции удължиха спада на азиатските борси

Фондовите борси в Азия и тихоокеанския регион записаха трета негативна сесия заради разпродажбите в технологичния сектор, които дойдоха след излизането на финансовите отчети на Apple и IBM за миналото тримесечие.

Причина за това станаха по-слабата от очакваното прогнозна печалба на Apple за последните три месеца на годината и намаляването на сключените от IMB договори за доставка на услуги и аутсорсинг, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който отразява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,1%. Акциите на технологичните компании Samsung и Infosys се наредиха сред най-губещите в неговия състав.

По време на днешната сесия Световната банка съобщи, че е понижила своите прогнози за икономическия растеж в Китай и Източна Азия. От последния й доклад става ясно, че за нововъзникващите икономики в Източна Азия (без Япония, Хонконг, Тайван, Южна Корея, Сингапур и Индия) се очаква растеж от 7,8% за следващата година. През април Световната банка прогнозираше по-силен ръст от 8 на сто.

Икономическият растеж за тези страни се очаква да възлезе на 8,9% през тази година. Световната банка се опасява, че по-големите входящи капиталови потоци и повишената ликвидност в местните икономики засилват опасността от надуването на балон в цените на акциите и недвижимите имоти. Нейните експерти съветват властите в региона да вземат адекватни мерки, за да гарантират, че финансовата криза от края на 90-те, която засегна тежко икономиките в Азия, няма да се повтори.

На отрицателна територия завърши сесията за водещите индекси в Южна Корея и Тайван, които загубиха 1% и 0,12% от стойността си съответно. В Нова Зеландия NZX 50 се понижи с 0,1% до 3 257 пункта, а на борсата в Сидни S&P/ASX 200 завърши сесията почти без промяна.

В Хонконг Hang Seng напредна с 0,8% заради доброто представяне на компаниите от финансовия сектор, а японският Nikkei 225 завърши сесията с ръст от 0,4% до 9 539 пункта, въпреки че днес правителството намали прогнозата си за икономиката за първи път през последните 20 месеца. Йената се търгува около най-силното си ниво срещу щатския долар за последните 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:19 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още