IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконгската борса обмисля съкращаване на двучасовата си обедна почивка

Борсата с най-дългото прекъсване по обед сред водещите пазари цели синхронизиране с борсите от вътрешността на Китай

13:31 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Хонконгската борса обмисля съкращаване на двучасовата си обедна почивка

Търговците на акции в Хонконг скоро може да се сбогуват с пищните си обеди в ресторанти и да се задоволят със сандвичи по бюрата си, съобщава Bloomberg.

Шефът на Хонконгската борса Чарлз Ли иска да съкрати наполовина двучасовата обедна почивка (най-дългата сред 20-те най-големи борси в света), за да вкара търговията в синхрон с финансовите пазари от вътрешността на Китай.

Опит за съкращаване на обедната почивка на Хонконгската борса бе осуетен преди седем години след съпротива от страна на брокерите.

Разликата във времето за търговия дава на борсите в Шанхай и Шънджън предимство спрямо Хонконг по отношение реакцията на пазарните новини, смята Ли.

През 1997, когато Великобритания върна Хонконг на Китай, едва 16% от пазарната капитализация на хонконгската борса се падаше на китайски компании, докато сега този дял е вече 47% от капитализацията в размер на 2,5 трлн. долара.

Както хонконгската, така и китайските борси, търгуват по 4 часа на ден. Хонконг е отворен от 10.00 до 16.00 с двучасова почивка между 12.30 и 14.30, докато Шанхай работи от 9.30 до 15.00 с 90-минутно прекъсване между 11.30 и 13.00.

Ли предлага търговията в Хонконг да започва с половин час по-рано и почивка от час или час и половина по обед, като се запази затварянето в 16.00. Това ще удължи времето за търговия с до час и половина.

Мнозина във финансовата индустрия подкрепят предложението на Ли, изтъквайки предимствата от търгуването в синхрон с борсите от вътрешността на Китай.

„Предвиждам повече нови продукти, включително облигации, фондове, застрахователни продукти, повече емисии и по-активен арбитраж с тях“, казва Бенсън Чан, главен изпълнителен директор на CASH Financial Services Group.

„В крайна сметка всичко се свежда до промяна в навиците“, смята той.

Според базирания в Хонконг инвеститор Дейвид Уеб, дългата обедна почивка води до загуба на бизнес от европейците. Изследване на неговия уебсайт показва, че само 19% от 600 отговорили искат запазване на двучасовата почивка, а повече от половината смятат, че тя напълно трябва да отпадне.

„Така или иначе все по-голяма част от търговията на дребно е онлайн, а компютрите нямат нужда да почиват по обед“, казва той.

Банкери, като Алекс Уон например, обаче смятат, че прекъсването е полезно за срещите с клиенти и посещението на презентации.

„Един час просто не е достатъчен“, казва Уон, който е директор управление на активи в Ample Capital. „Времето ще отиде в придвижване. Само чакането на асансьора може да отнеме 10 минути.“

Двучасовата обедна почивка, която е в сила от основаването на Хонконгската борса през 1986, е останка от начина на живот през колониалното време, казва Франсис Лун, главен мениджър във Fulbright Securities.

„По това време емигриралите в Хонконг банкери трябвало да водят добър живот. Те не можели да правят нещата прекалено бързо“, обяснява той.

На Нюйоркската борса няма обедна почивка от 1887, а на Лондонската – поне от 1950, според говорителя й.

Франкфурт, Париж и Лондон са отворени по повече от 8 часа на ден, докато Ню Йорк – за 6,5 часа.

Сингапур предлага да увеличи часовете за търговия от 6,5 на 8 също чрез съкращаване на обедната почивка, а Токио обмисля удължаване на сесията от 4,5 на повече от 6 часа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още