IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Понижения на индексите в началото на борсовата седмица в Азия

MSCI Asia Pacific се отдалечи още повече от най-високото си ниво за последните повече от две години

12:05 | 18.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Понижения на индексите в началото на борсовата седмица в Азия

Борсовата седмица в азиатско-тихоокеанския регион започна с разпродажби на акции, в резултат на които регионалният индекс MSCI Asia Pacific се отдалечи още повече от най-високото си ниво от юли 2008 г. насам, което отбеляза на 14 октомври.

MSCI Asia Pacific , който обединява близо 1000 компании от десет азиатски борси, Австралия и Нова Зеландия, губи 0,6% до 130,31 пункта в днешната сесия. Песимизмът на инвеститорите понижава също и акциите в Европа и цената на петрола, която върви надолу за трети пореден ден.

Търсенето на по-безрискови активи повиши курса на долара срещу 15 от 16-те най-търгувани валути, като доларовият индекс напредва с 0,3%, по данни на Bloomberg.

С най-големи загуби се отличи фондовата борса в Тайван, където водещият индекс Taiex отстъпи с 1,8% до 8060,54 пункта. Южнокорейският Kospi намаля с 1,4% до 1875,4 пункта, докато в Хонконг Hang Seng се понижава с 1,2% до 23 482,12 пункта, воден от HSBC и акциите от банковия сектор.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite приключи сесията с понижение от 0,5% до 2 955,2 пункта, след като през отбеляза най-доброто си седмично представяне от началото на 2008 г. Днешната сесия бе първата губеща за пазарите на ценни книжа в Китай за последните осем дни, като най-много отстъпиха минните компании и земеделските производители заради несигурните изгледи пред икономиката.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 загуби 0,8% до 4 651,90 пункта. Акциите на минната компания BHP Billiton поевтиняха с 1,1%, след като стана ясно, че ръководството се е отказало от плана си да създаде заедно с Rio Tinto най-големия износител на желязна руда в света заради възражения от регулаторите в Европа и Азия.

Японската йена, която заедно с долара се приема за убежище в периоди на икономическа несигурност, се повишава срещу всички 16 водещи валути. Повод за това станаха спекулации, че Япония ще се въздържи от нови интервенции на валутните пазари с цел понижаване курса на йената. Главният японски индекс Nikkei 225 завърши сесията почти без промяна на ниво от 9 498,49 пункта.

Цената на златото с незабавна доставка пада за втори пореден ден след рекордните й нива, отбелязани през миналата седмица. Една тройунция се търгува срещу 1 356,41 долара, което е с 0,9% под нивата на затваряне от петък. Цените на повечето индустриални метали също се понижават заради поскъпването на долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 18.10.10 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още