IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси поеха нагоре след добри икономически данни

Увеличението на вноса в Китай до рекордни нива засили надеждите, че китайската икономика може да поеме по пътя на устойчивото развитие

12:16 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Азиатските индекси поеха нагоре след добри икономически данни

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион поеха нагоре след вчерашното си силно понижение, след като икономически данни от Китай, Япония и Австралия показаха, че трите страни продължават да се възстановяват от кризата, а финансовите резултати на Intel се оказаха по-добри от очакваното.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific отчете най-голямото си увеличение за последните пет сесии, като добави 0,3% до 129,01 пункта. Индексът обединява близо 1000 борсови компании от десет страни в Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, като броят на поскъпващите акции в състава му е пет пъти по-голям.

Сред най-печелившите се наредиха индустриалните компании в Япония заради добрите данни за скока в стойността на новите поръчки за производството на машинни стоки. Те се увеличиха с 10,1% на годишна база през август, ускорявайки темповете си на ръст спрямо отчетените през юли 8,8 на сто.

Другите данни за Япония показаха, че стойността на банковите кредити, отпуснати на потребителите и бизнеса през миналия месец, намалява темповете си на годишен спад до 1,8% в сравнение с 1,9% през август. Количеството на парите в обращение и като депозити в банките (М2) нараства с 2,8% на годишна база за втори пореден месец през септември.

Водещият японски борсов индекс Nikkei 225 се повиши с 0,2% до 9 403,51 пункта. С по-голямо повишение се открои Hang Seng, който добави 1,5% до 23 458 пункта заради доброто представяне на компаниите от строителния сектор. На борсата в Шанхай Shanghai Composite завърши с ръст от 0,7% до 2 861,36 пункта, след като вносът на стоки в страната отбеляза рекордно висока стойност през септември.

В резултат на това търговският излишък на Китай намалява, което може да отслаби натиска върху Пекин да позволи на китайския юан да поскъпне. Междувременно стана ясно, че стойността на новите кредити, отпуснати от китайските банки, нараства до 596 млрд. юана през септември в сравнение с 545 млрд юана нови заеми през август. Паричното предлагане М2 се увеличава с 19% на годишна база.

Добри бяха и данните за индекса на потребителското доверие в Австралия, който се увеличи силно през октомври. Те помогнаха на S&P/ASX 200 да нарасне с 0,8%, но в крайна сметка приключи търговията без промяна заради разпродажби в енергийния и телекомуникационния сектор. В Тайланд SET се повиши с 1,2% до 989 пункта, след като правителството вчера взе мерки за ограничаване на спекулативния приток на капитали към страната.

MSCI Asia Pacific е нараснал със 7,1% от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още