IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският излишък на Китай намаля заради рекордния внос

Стойността на вноса през септември възлиза на рекордните 128,1 млрд. долара, или ръст от 24,1% на годишна база

09:51 | 13.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският излишък на Китай намаля заради рекордния внос

Търговският излишък на Китай намаля през септември заради силното увеличение на вноса на стоки през миналия месец, чиято стойност отбеляза рекордно високи нива.

Увеличението на вноса в Китай през тази година се следи внимателно от анализатори заради надеждите, че нарастването на потреблението в страната ще подкрепи стабилизирането на световната икономика.

Правителството в Пекин се намира под натиска на редица страни и международни организации да позволи на валутата си да поскъпне заради недоволство, че китайският юан е подценен и дава нечестно предимство на китайските стоки на външните пазари.

Въпреки намаляването на търговския излишък размерът му все още остава голям, а износът също расте с двуцифрени темпове. Според Тио Чин Тио, валутен стратег в BNP Paribas в Сингапур, натискът на САЩ над Китай да остави юана да поскъпне ще се запази заради предстоящите междинни избори в САЩ през ноември, пише Ройтерс.

В края на тази седмица в Щатите излиза правителствен доклад, в който Китай може да бъде официално обвинен за манипулиране на курса на своята валута.

Днешните данни на Генералната администрация на митниците в Китай показаха, че търговският излишък на страната е паднал до най-ниските си стойности за последните пет месеца.

Причината за това се крие в увеличението на вноса, който достига рекордно високи нива през септември. Увеличението на вноса е добър знак, защото показва, че китайската икономика все повече разчита на своята вътрешна сила, което е важен етап в нейното балансиране.

Вносът нараства с 24,1% на годишна база през септември, след като през август се увеличи с 35,2 на сто. В същото време износът на стоки отчита годишен ръст от 25,1% в сравнение с 34,4 на сто през август.

Пазарните очаквания бяха за по-слаб годишен темп на ръст на вноса от 23,7% и 25,5% за износа.

Търговският излишък на страната се свива до 16,9 млрд. долара за септември спрямо 20 млрд. долара за август. Очакванията на икономисти бяха за положително търговско салдо от 18 млрд. долара.

Стойността на износа през септември възлиза на 145 млрд. долара и остава близо до рекордно високите му нива, отбелязани през юли. Вносът на свой ред се увеличава до рекордните 128,1 млрд. долара.

Увеличението на вноса и свиването на търговския излишък на Китай се разглежда като основен елемент в ребалансирането на китайската икономика, което е необходимо, за да се постигне устойчив растеж на световната икономика като цяло.

Чуждестранните критици често наблягат на важността на поскъпването на юана за постигането на тази цел. Опитът на Япония с международното валутно споразумение от 1985 г. обаче показва, че преди да се пристъпи към оскъпяване на китайската валута е важно икономиката на страната да се балансира, като се намали зависимостта й от износа и инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още