IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вдигна задължителните резерви за най-големите банки

Мерките са временни и са продиктувани от желанието на Пекин да изтегли ликвидност от финансовата система

12:46 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Китай вдигна задължителните резерви за най-големите банки

Централната банка на Китай неочаквано увеличи размера на задължителните минимални резерви на шестте най-големи търговски банки в страната.

Мерките са временни и са продиктувани от желанието на Пекин да изтегли ликвидност от финансовата система, докато икономиката на страната се стабилизира, пише Ройтерс.

Съотношението ще се увеличи с 50 базисни пункта до 17,50% и ще остане такова през следващите два месеца, предаде Ройтерс, позовавайки се на няколко анонимни източници. В момента задължителните минимални резерви за най-големите банки са в размер на 17%, а за по-малките са 15 на сто.

От Китайската централна банка са отказали да коментират промяната. За последно резервите на банките бяха увеличени през май.

Икономическият растеж на Китай се очаква да се забави през третото тримесечие на тази година, след като през второто брутният вътрешен продукт се повиши с 10,3 на сто, а през първото – с 11,9 на сто.

Увеличаването на размера на минималните задължителни резерви позволява на централната банка да изтегли пари от финансовата система и да овладее ценовата стабилност.

Според публикация в Market News банките, които ще бъдат засегнати от увеличението на резервите, са Industrial and Commercial Bank of China, Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, China Minsheng Bank и China Merchants Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още