IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовите пазари в Азия отбелязаха двугодишен връх

Начело на днешния възход на индексите застанаха представителите на добивния сектор и енергетиката

12:03 | 11.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Борсовите пазари в Азия отбелязаха двугодишен връх

Борсовите индекси в азиатско-тихоокеанския регион подновиха възходящото си движение днес, начело с акциите от добивния и енергийния сектор, в резултат на което регионалният индекс MSCI Asia Pacific ex. Japan се повиши до най-високото си ниво за последните две години.

За това помогнаха и очакванията на инвеститорите, че през ноември Федералният резерв ще инжектира допълнителна ликвидност във финансовата система, за да стимулира потреблението и възстановяването на пазара на труда и икономиката, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific excluding Japan се повишава с 0,5% до 461,27 пункта, което е най-високото му ниво от октомври 2008 г. Борсовият показател нарасна с 2% през миналата седмица, след като Японската централна банка намали до 0% своята основна лихва, а Австралийската централна банка неочаквано реши да остави основния си лихвен процент без промяна.

MSCI Asia Pacific excluding Japan се е повишил с 30 на сто от най-ниската си точка за тази година, която отбеляза на 25 май заради притесненията за влиянието на гръцката дългова криза върху финансовите пазари. Акциите на добивните, енергийните и потребителските компании допринесоха най-много за днешната му преднина.

Водещият борсов индекс в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,3% до 4,697.50 пункта, след като стана ясно, че броят на одобрените ипотечни заеми в страната се е повишил с 1% на месечна база през август. Акциите на BHP Billiton поскъпнаха с 1,1% на борсата в Сидни заради поскъпването на металите и петрола.

Главният индекс на борсата в Хонконг Hang Seng напредна с 1,2% до 23 207,31 пункта, докато в Шанхай Shanghai Composite нараства с 2,4% до 2 806,94 пункта. Пазарите на ценни книжа в Япония бяха затворени днес заради честването на национален празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още