IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа губеща сесия за азиатските борси за последните шест дни

През тази седмица регионалният индекс MSCI Asia Pacific стигна най-силните си нива за последните две години

12:14 | 08.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Първа губеща сесия за азиатските борси за последните шест дни

Последната за тази седмица борсова сесия в азиатско-тихоокеанския регион донесе загуби на индексите въпреки обявения от японското правителство нов план за стимулиране растежа на икономиката.

Поевтиняването на суровините понижи акциите на компаниите от добивния и енергийния сектор, но сред най-губещите се наредиха предимно акциите на технологичните компании, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обхваща пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,5% до 129,98 пункта. Загубата му е първата за последните шест сесии.

Вчера MSCI Asia Pacific стигна най-силните си нива за последните две години, повлиян от очакванията, че централните банки на големите страни се готвят да засилят действията си за инжектиране на още пари в банковата система и икономиката.

От началото на тази година MSCI Asia Pacific се е повишил със 7,9%, като се намира с 2,3% над нивата си от миналия петък след днешното му понижение.

С най-силен спад днес се отличи Токийската фондова борса, където Nikkei 225 загуби 1% до 9 588,8 след данните на Министерския съвет за рязкото влошаване на оценката на компаниите от сектора на услугите за състоянието на сегашната бизнес среда в страната.

Японското правителство обяви междувременно, че планира да похарчи още 60 млрд. долара за мерки, с които да насърчи икономическия растеж на страната и да подобри пазара на труда. Новият план обаче трябва тепърва да бъде одобрен в парламента.

По-рано през тази седмица Японската централна банка обяви, че ще продължи да влива ликвидност във финансовата система на страната чрез отпускането на заеми на банките и изкупуването на ценни книжа от тях. Основният й лихвен процент се понижи до интервала от 0%-0,1%.

Сесията в Южна Корея донесе на Kospi понижение от 0,2% до 1 897,07 пункта, а тайванският Taiex загуби 0,5% до 8 244,19 пункта, главно заради разпродажбите при технологичните компании.

В Австралия S&P/ASX 200 намаля с 0,2% до 4 681,40 пункта, след като ръководството на Австралийската централна банка намекна, че предстоят нови повишения на основния лихвен процент. По-рано през тази седмица централната банка остави без промяна монетарната си политика.

В Китай обаче Shanghai Composite се повиши с 3% до 2 738,7 пункта, след като продажбите на дребно се увеличиха, а Moody’s заяви, че може да повиши кредитния рейтинг на страната. Продажбите на дребно в Китай са нараснали с 18,7% на годишна база за периода от 1 до 7 октомври, когато пазарите на ценни книжа бяха затворени заради национални празници.

Според публикации в местни медии, базирани на данни от Министерството на търговията в Китай, пред периода продажбите на дребно в страната се възлезли на 592,5 млрд. юана (88,8 млрд. долара).

Малко след това Moody's заяви, че преразглежда кредитния рейтинг на Китай от А1 и може да го увеличи заради добрите изгледи пред растежа на икономиката и способността на страната да се справи с евентуални загуби на банковата система, заради голямото увеличение на кредитирането през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още