IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното представяне на борсата в Тайланд продължава

Водещият тайландски индекс SET се намира на най-високите си нива отпреди азиатската криза от 1996 г. и се нараснал с над 32% от началото на тази година

12:26 | 29.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Силното представяне на борсата в Тайланд продължава

Борсовият оптимизъм се завърна на фондовите пазари в азиатския и тихоокеанския регион днес на фона на добрите данни за разрастването на фабричния сектор в Китай и Япония.

За повишенията на индексите помогнаха и очакванията, че Японската централна банка ще предприеме нови стъпки за стимулиране на икономическия растеж на страната, пише Bloomberg.

С най-силен ръст от над 1% до 969,09 пункта днес се отличи главният борсов индекс в Тайланд SET. Той се намира на най-високите си нива отпреди азиатската криза от 1996 г. и се нараснал с повече от 32% от началото на тази година. По-рано през седмицата финансовото министерство на Тайланд вдигна своята прогноза за икономическия ръст на страната, като вече очаква 7,8% ръст на БВП за 2010 г.

Главната причина за повишените прогнози се крие в износа на електроника и автомобили, който помогна на тайландската икономика да нарасне с 9,1% през второто тримесечие. Правителството очаква ръст на БВП от 6% за третото тримесечие и 3,3% за последното на тази година. Засилването на икономиката на Тайланд може да подкрепи и тайландския бат, като анализатори прогнозират той да поскъпне до 30 бата за долар до края на тази година.

Основният лихвен процент в Тайланд се намира на рекордното ниското ниво от 1,75%, като тайландската валута е поскъпнала с близо 9% срещу щатския долар през тази година.

Акциите на индустриалните компании на борсата в Шанхай и Хонконг поскъпнаха, след като индексът на бизнес активността в производствения сектор на Китай се повиши за втори пореден месец. Стойността му нарасна до 52,9 пункта през септември в сравнение с 51,9 пункта за август, което е знак за разрастване на сектора.

Водещият индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng, се повишава с 1,2% до 22 378,67 пункта, а широкият китайски индекс Shanghai Composite завърши сесията почти без промяна на ниво от 2 610,68 пункта.

Индексът на най-големите японски компании Nikkei 225 се покачи 0,7% до 9 559,38 пункта след данните за повишението на бизнес активността в производствения сектор и сектора на услугите. Това стана ясно от индексите Tankan, които се повишиха повече от очакваното през третото тримесечие.

Стойността на индекса, който следи ситуацията във фабричния сектор, нарасна от 1 пункт до 8 пункта, а показателят за сектора на услугите се повиши от -5 до 2 пункта. Данните според анализатори са добри и за китайската икономика, защото затвърждават търсенето и вноса на стоки от Япония.

На положителна територия завърши и сесията в Южна Корея, където Kospi нарасна с 0,6% до 1 866,45 пункта. Тайванският индекс Taiex се повиши на свой ред с 0,6% до 8 240,89 пункта, докато в Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 0,5% до 4 645 пункта главно заради разпродажби в сектора на компаниите за комунални услуги.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва близо 1000 компании от фондовите борси в десет страни от Азия, плюс Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,8% до 127,60 пункта, което е неговото най-високо ниво от средата на април насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още